Международната рейтингова агенция Fitch Ratings (Фич Рейтингс) потвърди дългосрочния рейтинг

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings (Фич Рейтингс) потвърди дългосрочния рейтинг
Коментари Харесай

ОББ продължава да има най-високия рейтинг сред банките в България по оценка на Fitch

Международната рейтингова организация Fitch Ratings (Фич Рейтингс) удостовери дълготрайния рейтинг (Long-Term Issuer Default Ratings – IDRs) на Обединена българска банка (ОББ) на ‘А-‘ със постоянна вероятност. Рейтингът на ОББ беше повишен до най-високото равнище за финансова институция в България още през 2017 година след придобиването ѝ от белгийската банково-застрахователна група KBC. Така рейтингът на ОББ продължава да бъде по-висок даже от този на България като страна (‘BBB’ с позитивна перспектива).

Потвърждаването на рейтинга отразява мнението на Фич, че ОББ може да разчита на поддръжка, с помощта на синергията си с белгийската компания-майка KBC, която от своя страна е с рейтинг ‘A+’ със постоянна вероятност. При потвърждаването на оценката, рейтинговата организация регистрира високото равнище на оперативна интеграция с белгийската банково-застрахователна група, както и локалните особености на средата, в която ОББ оперира.

Рейтингът на жизненост (VR) на ОББ е доказан на равнище ‘bb’, подсилен от постоянните финансиране и ликвиден профил на банката, от солидната капитализация и забележителното пререструктуриране на наследените обезценени заеми. При оценката са взети поради умерения рисков вкус и укрепването на профила на компанията (в частност продажбата на неприятни кредити), ръководството и тактиката под управлението на КВС (от първото тримесечие на 2018 г.).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР