Международната организация Мемориал, учредена от руския физик и дисидент акад.

...
Международната организация Мемориал, учредена от руския физик и дисидент акад.
Коментари Харесай

Русия ликвидира основаната от акад. Сахаров правозащитна организация Мемориал |

Международната организация „ Мемориал ”, учредена от съветския физик и отстъпник акад. Андрей Сахаров, бе ликвидирана с решение на Върховния съд на Руската федерация от 28 декември, оповестява ТАСС.

Правозащитният център е част от структурите на интернационалната организация " Мемориал ", която Върховният съд на Русия постанови да бъде закрита наред с всички нейни клонове в страната като " задгранични сътрудници ". Законът задължава приетите за задгранични сътрудници лица и организации да припомнят за това във всяка своя обява.

Европейският съд по правата на индивида в Страсбург прикани Москва да анулира днешно правосъдно решение. Вашингтон го осъди. Париж и Лондон го оповестиха за " ужасна загуба за съветския народ " и следващ " вцепеняващ удар върху свободата на словото " в Русия.

Съдът не огласи претекстовете за присъдата над правозащитния център.

На съвещанието участваха дипломати от Испания, Естония, Литва, Финландия, Швеция, Дания, Съединени американски щати и Германия.

Център " Мемориал " проверява сталинските чистки и поддържа лист с политически пандизчии, в това число рецензия на Кремъл Алексей Навални. Той включва и " Свидетелите на Йехова ", наказани за тероризъм мюсюлмани.

Адвокати на интернационалната организация " Мемориал " и правозащитния център оповестиха, че ще апелират двете решения, в случай че се наложи - и пред Европейския съд по правата на индивида.

" Мемориал " може да бъде премахнат, в случай че Русия престане да изтезава, отвлича, задържа и да не проверява тези случаи. Ако тези практики спрат никой няма да идва в " Мемориал " и да желае отбрана ", съобщи Мария Ейсмонт - юрист на центъра за човешки права " Мемориал ".

Според Ян Рачински, шеф на „ Мемориал ”, тя е несправедлива, „ неприятен сигнал, че нашето общество и нашата страна се движат в неприятна посока ”.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР