Международната новинарска медиа Euronews стъпва на българския пазар през телевизия

...
Коментари Харесай

ТВ "Европа" на оръжейния търговец Добрин Иванов и близкия до Борисов Харизанов влиза в партньорство с Euronews

Международната новинарска медиа Euronews стъпва на българския пазар през телевизия " Европа ". Партньор в България ще му е телевизия " Европа ". Каналът, благосъстоятелност на оръжейния търговец Добрин Иванов, към този момент ще се споделя " Евронюз България " и непрекъснато ще излъчва вести от Европа и България. Това е третият интернационален медиен бранд в българския ефир, откакто през 2015 година медийното крило на групата Химимпорт - Bulgaria ON AIR, сътвори бизнес канала Bloomberg TV Bulgaria, а CNN имаше подписан контракт за съдействие с канала News7, тогава на към момента мощния Цветан Василев.
Международно наличие
Едноличен притежател на " Евронюз България " остава Добрин Иванов, който от 2017 година има 100% от акциите на телевизия " Европа ". Той влиза като миноритарен акционер в канала още в средата на 2015 година с дял от 40%. Останалите 60% тогава се държаха от сдружението " Бета 1 ", ръководено от Станислав Горановски. Предишният притежател на телевизия " Европа " беше Емил Стоянов, който 16 години управляваше медиата.

" Влизането на подобен сериозен европейски сътрудник е последваща стъпка в развиването на медиата при съблюдаване на критериите за качество и обективност на Euronews ", разяснява пред " Капитал " Добрин Иванов. Той прецизира, че договорът за партньорство е за интервал от 10 години.

Изпълнителен шеф на " Евронюз България " остава Георги Харизанов, ръководител на близкия до ГЕРБ Институт за дясна политика. Преди да стане част от малкия екран, той беше водещ на предаването " Имате думата ", което се излъчваше в близката до Делян Пеевски медиа " Канал 3 ". " Капитал " потърси Харизанов за коментар, само че до публикуването на публикацията не съумя да се свърже с него.
Изпълнителен шеф на малкия екран остава Георги Харизанов Фотограф: Надежда Чипева
Предстои да бъде определен основен редактор на новия новинарски канал, като за задачата се организира конкурс, а крайното решение ще вземат от Euronews. Досегашният екип на телевизия " Европа " се резервира и в новия канал. Различно обаче ще бъде наличието му. " Евронюз България " ще излъчва непрекъснато вести от Европа на български език. " Разбира се, ще има и вести от България, които ще се създават локално ", добавя още притежателят Добрин Иванов. Европейските излъчвания ще бъдат подбирани от Euronews, а публицистичен ръб ще следи за спазването на журналистическите стандарти.

През 2015 година мажоритарен притежател в Euronews с 53% от медиата стана групата Media Globe Networks, благосъстоятелност на египетския милиардер и телеком магнат Нагиб Савирис. Той е притежател и на египетския телеком Orascom Telecom, в който преди повече от 10 години мажоритарен дял закупи вторият по величина телеком в Русия Vimpelcom.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР