Международната мироопазваща мисия на НАТО в Косово (КейФор) потвърди, че

...
Международната мироопазваща мисия на НАТО в Косово (КейФор) потвърди, че
Коментари Харесай

КейФор разглежда искането на Сърбия за връщане на сръбски военни и полицаи в Косово

Международната мироопазваща задача на НАТО в Косово (КейФор) удостовери, че е " получила настояването на държавното управление на Сърбия за връщане на сръбските военни и полицейски сили в Косово и го преглежда ", осведоми сръбската редакция на телевизия Ен1.

„ Получихме писмо от Сърбия и сега го преценяме. КейФОР остават изключително бдителни и изцяло способни да изпълнят мандата си “, се показва в отговор на мироопазващата задача до Радио Свободна Европа.

Сръбският президент Александър Вучич сподели през вчерашния ден, че вечерта ще изпрати настояването по имейл, а през днешния ден сръбският министър на защитата Милош Вучевич сподели, че членове на сръбските въоръжени сили са връчили на КейФОР искане за връщането на до 1000 членове на сръбската войска и полиция в Косово.

Както беше обявено по-рано, по настояването на Сърбия би трябвало да бъде се произнесе Военният съвет на НАТО, който ще предложи на КейФор отговор по отношение на молбата на Сърбия.

Съгласно анекс 2 на Резолюция 1244 Сърбия има право да върне до 1000 членове на силите си за сигурност с позволение на КейФОР единствено в три случая: за маркиране или почистване на минни полета, поддържане на наличие в обекти на сръбското културно завещание и поддържане на наличие на главните гранични пунктове. Смята се, че е съвсем несъмнено, че сходно позволение няма да бъде обещано.

Специалният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар по време на визитата си в района тази седмица в Прищина и Белград, съобщи, че Съединени американски щати изрично се опълчват на настояването на Сърбия, а немският външен министър Аналена Бербок също се разгласи срещу преди няколко дни.

За вземането на такива решения е необходим консенсусът на всички членове на НАТО, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР