Международната агенция за възобновяема енергетика (IRENA) публикува поредният си доклад

...
Международната агенция за възобновяема енергетика (IRENA) публикува поредният си доклад
Коментари Харесай

IRENA: 11 млн. души в света работят в сектора на ВЕИ


Международната организация за възобновима енергетика (IRENA) разгласява следващият си отчет „ Възобновяема енергетика и работни места: годишен обзор 2019 “( Renewable Energy and Jobs – Annual Review 2019). Данните в документа сочат, че в бранша на ВЕИ в международен мащаб към края на 2018 година са били заети 11 млн. души. През 2017 година техният брой е бил 10,5 млн. души. При това, без да се вземат данните от бранша на хидроенергетиката.

Фотоволтаичната слънчева енергетика за трета поредна година е най-големият шеф измежду всички ВЕИ – 3,6 млн. души, само че би трябвало да се означи, че 61 % от тези работни меса са съсредоточени в Китай.

Биоенергетиката, включва течни биогорива, твърда биомаса и биогаз исторически е най-големият бранш и в този момент се подрежда на второ място по брой на хора, работещи в него.

Вятърната енергетика обезпечава работа за 1,2 млн. души. Основният принос е на континенталната вятърна енергетика, само че към този момент набира мощ и офшорната. И тук водеща с 44 % от заетостта във вятърната енергетика е Китай, следван от Германия и Съединени американски щати.

Хидроенергетиката разполага с най-големи открити мощности измежду всички възобновими източници на сила, само че към сегашния миг се развива доста постепенно. В този бранш работят 1,2 млн. души, като три четвърти от тях се занимават с употреба и техническо обслужване.

Докладъта на IRENA: https://irena.org/-/media/Files/IRENA/Agency/Publication/2019/Jun/IRENA_RE_Jobs_2019-report.pdf
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР