Международната агенция за кредитен рейтинг Fitch потвърди дългосрочния рейтинг в

...
Международната агенция за кредитен рейтинг Fitch потвърди дългосрочния рейтинг в
Коментари Харесай

Fitch понижи на негативна прогнозата за кредитния рейтинг на Китай

Международната организация за кредитен рейтинг Fitch удостовери дълготрайния рейтинг в задгранична валута на Китай на равнище " A+ ". Агенцията обаче промени вероятността от " постоянна " на " отрицателна ". Министерството на финансите на Китайската национална република в тази връзка изрази " страдание " за решението на Fitch.

Новото решение на Fitch значи, че при идната оценка на кредитния рейтинг на Китай, е по-вероятно организацията да го намали , в сравнение с да се резервира на актуалното равнище. Което от своя страна може да повлияе на финансовия имидж на страната пред възможните й кредитори.

В известие на организация Fitch се споделя, че преразглеждането на прогнозата като цяло е обвързвано с растящите опасности за държавните финанси на Китай, на фона на " по-неопределените стопански вероятности на страната.

" Големият бюджетен недостиг и растящият държавен дълг през последните години доведоха до привършване на бюджетните буфери. Fitch счита, че бюджетната и данъчната политика на Китай по-скоро ще имат значима роля за поддържане на икономическия напредък през идващите години, което пък може да " способства " за устойчивата възходяща наклонност на държавния дълг ", съгласно специалистите от организацията.

От Fitch изясняват в същото време, че високият кредитен рейтинг на Китай " A+ " се дължи главно на " неговата голяма и диверсифицирана стопанска система, постоянни вероятности за напредък на Брутният вътрешен продукт спрямо други страни, значима роля в международната търговия, стабилно външно финансиране, както и статута на юана като международна аварийна валута ".
 Китай забрани потреблението на чипове на Intel и AMD в държавни институции
Борба за превъзходство: Китай не разрешава потреблението на чипове от американски колоси

Обяснението на Пекин е " поощряване на локалния бизнес "

В същото време организацията планува дефицитът на държавния бюджет на Китай да нарасне от 5,8% през 2023 година, до 7,1% от Брутният вътрешен продукт за 2024 година Това би било най-високата стойност на индикатора от тази за 2020 година от 8,6%, когато обаче стопанската система на страната беше наранена от строги ограничавания поради пандемията от ковид.

Fitch предвижда икономическият напредък на Китай да се забави от 5,2% за 2023 година, до 4,5% за 2024 година . Като причина за посоченото анализаторите считат основно продължаващата уязвимост на бранша на недвижимите парцели и спада при потреблението на семействата, провокирани, включително и от " ненапълно бавния растеж на приходите ".

Дефлацията също продължава да е измежду проблемите и както изяснява организацията, дефлационните опасности породиха през 2023 година на фона на слаба динамичност на вътрешното търсене и редица краткотрайни стопански фактори.

" Независимо от посоченото, рисковете въпреки всичко се изместват в посока надолу и инфлацията може да остане по-ниска от прогнозната, което в допълнение ще повлияе на прогнозата за растежа на Брутният вътрешен продукт на Китай ", прецизират от Fitch.
 Съединени американски щати може да „ санкционират “ корабостроенето на Китай?
Съединени американски щати може да „ санкционират “ корабостроенето на Китай?

Китай стана най-големият в света притежател на търговски морски флот
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР