Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) снощи заяви, че обсъжда

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) снощи заяви, че обсъжда
Коментари Харесай

Иран е все по-близо до създаване на атомна бомба

Международната организация за атомна сила (МААЕ) нощес съобщи, че разисква с Иран резултатите от наскорошни инспекции, откакто " Блумбърг нюз " разгласява информация, че инспекция на организацията е разкрила обогатен до 84% уран, което е близо до равнището, належащо за произвеждане на оръжие, съобщи Ройтерс, на която се базира Българска телеграфна агенция.

МААЕ е осведомена с неотдавнашните известия в медиите, свързани с равнищата на обогатяване на уран в Иран ", съобщи организацията в " Туитър ". " МААЕ разисква с Иран резултатите от неотдавнашните действия за инспекция на организацията и ще осведоми Съвета на шефовете на МААЕ, когато е належащо ", написа още в известието.

Иран обогатява уран до непорочност 60% от април 2021 година, показва Ройтерс. Преди три месеца той стартира да обогатява до това равнище във втори обект - цех покрай град Фордо, който е вкопан в планина. За производството на оръжия е нужен уран, обогатен до към 90%.

" Блумбърг " заяви, че МААЕ е се пробва да обясни по какъв начин Иран е обогатил уран до 84%, като се базира на двама високопоставени дипломати. Агенцията добави, че откритият материал може да е бил " неправилно насъбран заради механически компликации в работата на центрофугите - нещо, което се е случвало и преди ", цитирайки един от дипломатите.

Агенция Ройтерс показва, че не е съумяла да удостовери информацията от самостоятелни източници.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР