Международна работна среща на партньорите по проект IMPROVE се състоя

...
Международна работна среща на партньорите по проект IMPROVE се състоя
Коментари Харесай

Икономическото развитие, базирано на иновации – тема на международна среща в Габрово

Международна работна среща на сътрудниците по план IMPROVE се състоя в Габрово на 7 и 8 юни.

Целта на срещата бе показване на концепциите и резултатите, фокусиране върху създаването на проекти за деяние и подготовка на всеки сътрудник за използване на наученото и споделените положителни практики.

Срещата бе открита от инж. Николинка Хинкова, ръководител на Управителния съвет на Регионален иновационен център „ Амбициозно Габрово “, която показа, че сега, поради международната икономическа обстановка, сложните условия с нарасналите цени на силата и материалите, както и поради провокациите на актуалния свят, дребният и междинен бизнес повече от всеки път са нуждае от поддръжка. „ За да успеем и с цел да си помогнем един на различен, ние би трябвало да останем дружно, да обменяме познания, информация и опит “, съобщи инж. Хинкова и пожела да бъдат генерирани задоволително мощни и ясни хрумвания, които да създадат района ни по-конкурентен, зелен, цифров и „ интелигентен “.

Участие в срещата взеха сътрудниците по плана, представящи седем района от разнообразни националности, включени бяха и представители на бизнеса, специалисти от Община Габрово, представители на разнообразни институции, просветителни и кариерни центрове.

Акцент в представянето на Габрово беше изведен от доктор инж. Десислава Колева, началник на план IMPROVE, която заключи, че засилено съдействие сред фирмите и научноизследователски организации е извънредно значимо за възстановяване на иновационната екосистема и напредък на нововъведенията в района. Създадените партньорства на РИЦ „ Амбициозно Габрово “ са към този момент работещи и дават своите резултати за създаването и внедряването на интелигентни решения в разнообразни браншове.

Представителите на районите от Италия, Испания, Португалия, Франция, Финландия и Румъния също показаха своите проекти за икономическо развиване на териториите. В презентациите си те сложиха фокус върху подобряването на разговора сред заинтригуваните страни, опцията за картографиране на районите и включване на статистическите индикатори, посредством които да бъде обезпечена задоволително ясна информация за вземането на съответни и обосновани решения. Необходимостта от възстановяване на ръководството, координацията и връзката сред участниците (бизнеса, институциите, просветителните и научни среди), с цел да се засилят осведомителните потоци и шерването на познания. Предизвикателство пред районите, само че извънредно значимо в процеса на развиване, е осъществяването на планове, които да са съобразени с районните потребности, специфики и потенциал. Специално внимание бе отделено на нуждата от мониторинг и оценка – фактор, който от време на време се подценява, само че в действителност има огромно значение за стратегическото обмисляне, определянето на цели и измерването на успеваемостта на дейностите. Като значим съставен елемент за икономическото развиване бе посочено създаването на Стратегии за умна специализация, които да се базират на икономическия профил на районите и развиването на предпочитаните области. Като значима задача за икономическото развиване беше посочено и смисъла на брандинга на всеки район и насърчаването на разнообразни начинания, които да го създадат по-популярен и отличим измежду останалите.

В края на срещата бяха набелязани и идните задания пред сътрудниците, свързани с активизиране на заинтригуваните страни и продължение работата за икономическото развиване на районите и съдействието посред им.

Проект („ Improving the management and implementation of Structural Funds for a better delivery of R&D&i policies and instruments “/ Подобряване на ръководството и използването на структурните фондове за по-добро осъществяване на политиките и инструментите за научно – развойна активност и иновации) е финансиран по Програма INTERREG Europe.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР