Международна конференция за възстановяване на Ирак след освобождаването от терористичната

...
Международна конференция за възстановяване на Ирак след освобождаването от терористичната
Коментари Харесай

В Ирак започва работа международна конференция за възстановяване на страната


Международна конференция за възобновяване на Ирак след освобождението от терористичната формация „ Ислямска страна “ се открива през днешния ден в Кувейт. В тридневният конгрес ще вземат присъединяване делегации от 70 страни, Световната банка, Европейския съюз, Организация на обединените нации, филантропични и природозащитни организации, а също по този начин стотици компании, заинтригувани от капиталовия капацитет на арабската страна.

Изявления пред участниците ще има на държавния секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън, министър председателят на Ирак Хадер ал-Абади, министрите на външните работи на Иран и Турция – Мохаммад Зарих и Мевлет Чавушоглу, а също по този начин и генералният секретар на ООТ Антониу Гутериш.

Според уредниците, първият ден ще бъде обособен за филантропични въпроси, вторият – на капиталови планове, а третият – на политическата и финансова поддръжка на страните, участващи в конференцията. Според изчисленията на иракските управляващи, които разпореждат огромна вяра на кувейтската среща, за възобновяване на вредите от Ислямска страна ще са нужни най-малко 100 милиарда $. В тази връзка Багдад има създаден дълготраен проект за период от 10 години.

В първият ден иракската делегация в състава на която влизат основни министри, публични лица и губернатори на провинции, ще разиска с районни и интернационалните филантропични организации пътя за възобновяване на разрушената градска инфраструктура и решение на проблемите във връзка с бежанците. Консултациите ще бъдат съсредоточени върху обезщетяването на директните и косвени вреди от терористите, поддръжката на стабилността в освободените региони и даването на изключителна помощ.

Вторият ден ще бъде отдаден на вложенията от локални и интернационалните компании в бъдещата арабска страна. Според Националното ръководство за вложения на Ирак за това са готови 212 средносрочни и дълготрайни планове за милиарди долари. Те касаят нефтогазовият бранш, инфраструктурата, селското стопанство и туризма, в това число на територията на кюрдската автономност. Според Багдад, предпочитание за присъединяване в търговете са декларирали 1,8 хиляди компании, в това число и международни.

В последния ден е планувано изказване на емира на Кувейт, както и на премиера на Ирак. Съединени американски щати, съгласно предварителните данни не възнамеряват да анонсират обособяване на помощ за възобновяване на Ирак.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР