Международна експедиция е готова да тръгне по следите на миналото,

...
Международна експедиция е готова да тръгне по следите на миналото,
Коментари Харесай

Търсят гроба на римски император край Разград

Международна експедиция е подготвена да тръгне по следите на предишното, с цел да открие гроба на римския император Траян Деций, загинал  в борба с варварите край Разград.
 
Идеята за огромните археологически изследвания е на учени от България и Австрия. Проектът е създаден с присъединяване на археолози от Виена и на техни сътрудници от Националния археологически институт при Българска академия на науките, Софиския университет „ Св. Климент Охридски “ и от районния исторически музей в Разград. Екипът приготвя разработка, с която ще кандидатства в Брюксел за финанасиране в новия програмен интервал на Европейски Съюз от 2021-2027 година.

Историческите летописи сочат, че император Траян Деций е единственият държател на Рим, намерил гибелта си отвън рамките на Вечния град. През 251 година той влязал в пердах с готите край крепостта Абритус и умрял в сражението  дружно със сина си, който бил негов престолонаследник.

Археолози от Разград към този момент са правили изследвания, свързани с епичната борба. Има  доказателства, че конфликтът сред войските на Траян Деций и готите и бил в полето край днешното село Дряновец.

Ако концепцията за научното изследване получи зелена светлина от Брюксел и археолозите намерят  артефакти от античното стълкновение, свързани с  лобното място на римския импераотор, то България ще вкючи в туристическата си карта още един обект от международно историческо значение, считат историците от музея в Разград.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР