Международен екип учени е успял да възстанови лицето на Шеп-ен-Изис,

...
Международен екип учени е успял да възстанови лицето на Шеп-ен-Изис,
Коментари Харесай

Реконструираха лицето на известна египетска мумия

Международен екип учени е съумял да възвърне лицето на Шеп-ен-Изис, или Шепенезе, живяла в Древен Египет в VII в. пр.н.е. Нейната мумия се съхранява в Швейцария и се явява най-известната египетска светиня в тази страна, оповестява изданието Aventuras na Historia.

Мумията, известна като Шеп-ен-Изис, се явява същинска забележителност. Тя е била пренесена от Египет в Швейцария още през 1820 година и е известна освен в научните среди, само че и измежду необятната общност с помощта на положителното си положение. Освен това мумифицираното тяло почивало в цялостен комплект цветни саркофази.

Учени от разнообразни страни са взели участие във възобновяване на външния тип на тази египтянка. Ключова роля са изиграли експертите от изследователския център на FAPAB в Авола, Италия. Преди това откривателите съумели да получат значима информация за тази жена. По-специално било открито, че тя е родена към 650 година пр.н.е. и е умряла сред 620 и 610 година пр.н. е.

" За първи път към този момент имаме визия по какъв начин в действителност може да наподобява Шеп-ен-Изис - пишат откривателите. - Това е доста вълнуващо. Реконструкцията на лицето е осъществена по огромни фотоси, направени във Франкфурт. Тя стана допустима с помощта на потреблението на модерни принадлежности за 3D реорганизация и данни от компютърна томография. “

Изследването било концентрирано " извънредно върху съдебномедецинската експертиза на външността и анатомичните доказателства ". Специалистите са реконструирали единствено лицето, без да прибавят към него никакви аксесоари, като бижута, облекла и перуки. По подобен метод това проучване се разграничава от предходни сходни.



Снимка: Cícero Moraes / FAPAB Research Center

„ Въпросът за външния тип на египтяните е доста комплициран, защото историята на тази цивилизация е доста обширна - споделя 3D дизайнерът Сесеро Мораес. - В продължение на доста епохи тя се е намирала под въздействието на други нации, по тази причина ние имаме работа с няколко вида египтяни. Шеп-ен-Изис е една от тях. "

Благодарение на надписите върху саркофазите станало допустимо да се дефинира и произходът на тази жена. Учените считат, че тя е била родена в Тива и е била представител на династията на жреците на Амон. Това значи, че тази жена е принадлежала към богато семейство от висшето съсловие.

Но за два века откривателите по този начин и не съумели да намерят отговори на редица завладяващи въпроси. Така да вземем за пример към момента не е открито дали тази жена е имала деца. Също по този начин не се знае нито името, нито специалността на хипотетичния брачен партньор на Шеп-ен-Изис.

Известно е обаче името на нейния татко - той се е казвал Па-ес-Тиенфи. Между другото, мумията му се съхранява в музей в Берлин. Тя е изнесена от Египет през 1819 година И двете мумии са открити в южната част на погребалния храм на богинята Хатшепсут, ситуиран на западния бряг на Нил. Те почивали в фамилна гробница.



Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР