Международен екип от учени смята, че е направил пробив в

...
Международен екип от учени смята, че е направил пробив в
Коментари Харесай

Учени са открили съединение, което може да унищожи вируса ХИВ

Международен екип от учени счита, че е направил пробив в битката против вируса ХИВ, откривайки клас съединения, които могат да унищожат причинителя на заболяването СПИН, написа в. "Дейли остарял ".

Изследователи от Финландия, Русия, Швейцария, Англия и Съединени американски щати оповестяват, че въпросните съединения могат да унищожават молекули във вируса и в последна сметка да го унищожат.

В прессъобщение учените показват, че са разкрили съединяване, което отстранява цинка от вируса ХИВ, правейки го ненужен.

Първоначално приоритет за учените са били противораковите свойства на съединенията. "Внезапно се оказа, че те демонстрират висока и изборна интензивност против котешкия имунодефицитен вирус (Feline Immunodeficiency Virus - FIV), който е най-близкият аналог на човешкия имунодефицитен вирус ", изяснява професор Олег Ракитин от изследователския екип.

Учените означават още, че съединението е високоефективно, без да съставлява опасност за приемния организъм. Специалистите споделят, че откритието им е първото по рода си и се надяват да продължат проучванията, с цел да открият какви други болести може да лекува въпросният клас съединения.

Ако не се лекува, болестта с вируса ХИВ може да докара до развиване на заболяването СПИН. По данни на Обединената стратегия на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН (UNAIDS) понастоящем 37,9 милиона души живеят с вируса ХИВ, като новите случаи на болест през 2018 година са 1,7 милиона. От UNAIDS регистрират, че от 1998 година новите случаи на болест с ХИВ понижават, а от 2004 година се следи спад на смъртността, обвързвана със СПИН.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР