Международен екип от астрономи използва изображения от 570-мегапикселовата астрономическа камера

...
Международен екип от астрономи използва изображения от 570-мегапикселовата астрономическа камера
Коментари Харесай

Астрономи изготвиха най-точната 3D карта на Млечния път с 3,3 милиарда звезди

Международен екип от астрономи употребява изображения от 570-мегапикселовата астрономическа камера DECam, с цел да сформира най-точната карта на Млечния път до момента. Това заяви в четвъртък пресслужбата на Националната лаборатория по оптична и инфрачервена астрономия на Съединени американски щати, представена от ТАСС.

Суперкартата демонстрира над 3,3 милиарда звезди и други обекти, присъстващи в нашата вселена. 

 „ Комбинирането на нашите изображения с тези от автоматизирания телескоп Pan-STARRS ни разреши да получим цялостен 360-градусов аспект на целия диск на Млечния път, в това число огромен брой извънредно тъмни звезди “, сподели Андрю Сайджари от Харвардския университет.

Най-мощната астрономическа камера DECam е основана през 2013 година като част от плана „ Дарк енерджи сървей “ за търсене на следи от тъмна сила в космоса. Свръхвисоката сензитивност на тази камера, конфигурирана в чилийската обсерватория „ Серо Тололо “, прави също по този начин допустимо потреблението й за проучване на обекти в Слънчевата система и Млечния път. С нея през 2016 година учените откриха най-отдалечената планета джудже в нашата система - 2014 UZ224, на която годината продължава към 1139 земни години.

Първоначално Сайджари и сътрудниците му в продължение на години събират изображения от DECam за основаване на подробна звездна карта. След разбор на получените изображения те разпознават към 3,3 милиарда звезди и други обекти. Впоследствие тяхното битие е доказано от автоматизирания телескоп Pan-STARRS и орбиталната обсерватория GAIA. Комбинирайки тези наблюдения с изображенията, направени от DECam, учените основават най-подробната 3D карта на Галактиката.

От екипа се надяват, че тяхната карта ще разреши на астрономите да реализират забележителен прогрес в проучването на правилата на разпределението на звездите, газа и праха в Млечния път. Това е извънредно значимо за разкриването на еволюционната история на нашата вселена и за търсенето на следи от нейните взаимоотношения с други клъстери от звезди. Следващите цикли на наблюдения на DECam ще разрешат разширение и допълнение на тази карта, заключават откривателите.

Можете да разгледате новата карта.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР