Между януари и октомври 2023 г. в Европа са регистрирани

...
Между януари и октомври 2023 г. в Европа са регистрирани
Коментари Харесай

СЗО: 30 пъти повече случаи на морбили в Европа през 2023г.

Между януари и октомври 2023 година в Европа са регистрирани 30 пъти повече случаи на морбили, в сравнение с през 2022 година, предизвести европейският клон на Световната здравна организация (СЗО), като прикани за усилване на имунизационната акция, съобщи Агенция Франс Прес.


" Между януари и октомври 2023 година повече от 30 000 случая на морбили са докладвани от 40 от 53-те страни членки в района, който се простира чак до Централна Азия “, се сподели в изказване на органа на Организация на обединените нации. През 2022 година са докладвани 941 случая.

Казахстан и Русия са най-засегнатите страни, като всяка от тях има повече от 10 000 случая. Със 183 случая Англия е западноевропейската страна, в която възобновяването на заболяването, считана за ликвидирана през 2021 година, е най-очевидно.

" В района следим освен 30-кратно нарастване на случаите на морбили, само че и съвсем 21 000 хоспитализации и пет смъртни случая, свързани с морбили. Това е тревожно ", съобщи районният шеф на СЗО Ханс Клуге.

" Необходими са незабавни старания за имунизиране, с цел да се спре предаването на инфекцията и да се предотврати по-нататъшното ѝ разпространяване ", добави той.

Възобновяването на това мощно заразно вирусно заболяване, което може да докара до съдбовни затруднения и се популяризира по въздушен път, се дължи на спада в обсега на имунизацията през годините на Ковид-19.

" Пандемията от Ковид-19 оказа доста влияние върху работата на имунизационната система през този интервал, което докара до струпване на неимунизирани или незадоволително имунизирани деца ", се уточни в отчета.

Според СЗО, която приканва за засилени акции за постигане до неимунизираните общности, повече от 1,8 млн. бебета в района не са били имунизирани против морбили в интервала 2020-2022 година

На локално равнище е значимо най-малко 95% от децата да бъдат имунизирани, с цел да се избегнат възможни епидемии при импорт на вируса. До 2022 година единствено 92% от европейските деца са получили втора доза ваксина. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР