Между януари и октомври 2023 г. повече от 30 000

...
Между януари и октомври 2023 г. повече от 30 000
Коментари Харесай

СЗО: Вълна от морбили се надига в Европа

" Между януари и октомври 2023 година повече от 30 000 случая на морбили бяха докладвани от 40 от 53-те страни членове в района, който се простира до Централна Азия ", показва органът на Организация на обединените нации в прессъобщение. През 2022 година са регистрирани едвам 941 случая.

За цялата 2023 година са регистрирани 42 200 случая в 41 страни членове, съвсем 45 пъти повече от миналата година , съгласно данни, предоставени късно следобяд във вторник.

Казахстан и Русия са най-засегнатите страни с над 10 000 случая всяка. Със 183 случая Англия е страната в Западна Европа, където възраждането на заболяването, считана за отстранена през 2021 година, е най-очевидно.

" Станахме очевидци в района освен 30-кратно нарастване на случаите на морбили, само че и на съвсем 21 000 хоспитализации и пет смъртни случая, свързани с това заболяване - това е обезпокоително ", сподели районният шеф на СЗО Ханс Клуге, представен в прессъобщението. " Необходими са незабавни старания за имунизиране, с цел да се спре предаването и да се предотврати разпространяването ", добави той.

Възраждането на това мощно заразно вирусно заболяване, което може да аргументи съдбовни затруднения и се популяризира по въздуха, се дължи на спада в обсега на имунизациите през годините на Коронавирус .

" Пандемията от COVID-19 оказа доста въздействие върху работата на системата за имунизиране през този интервал, което докара до струпване на неимунизирани или незадоволително имунизирани деца ", прибавя организацията.

Според СЗО, която приканва за засилени акции за повишение на осведомеността измежду неимунизираните общности, повече от 1,8 милиона бебета в района не са били имунизирани против морбили сред 2020 година и 2022 година

Заболяването, което се демонстрира с кожен обрив, предшестван от ринит, конюнктивит, кашлица, съпроводени от доста висока температура и мощна изнемощялост, може да засегне всички възрастови групи .

През 2023 година обаче два от всеки пет случая са регистрирани при деца на възраст сред една и четири години и единствено всеки пети измежду тези над 20 години.

На локално равнище минимум 95% от децата би трябвало да бъдат имунизирани, с цел да се избегнат вероятни огнища при внасяне на вируса. През 2022 година единствено 92% от европейските деца са получили втора доза ваксина.

Във Англия в избрани региони на страната, към Бирмингам, процентът на имунизираните пада до 81% , показаха английските здравни управляващи в петък.

СЗО пресмята, че имунизацията против морбили е предотвратила 56 милиона смъртни случая сред 2000 година и 2021 година

През 2021 година броят на смъртните случаи, дължащи се на заболяването, се прави оценка на 128 000 в международен мащаб, основно измежду неимунизирани или незадоволително имунизирани деца под пет години.

До 2022 година 83% от децата по света са получили доза ваксина против морбили преди първия си рожден ден. Това е най-ниският % от 2008 година насам, съгласно Организация на обединените нации.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР