Между началото и средата на 30-те си години много жени

...
Между началото и средата на 30-те си години много жени
Коментари Харесай

Искате да станете майка на по-късен етап?

Между началото и средата на 30-те си години доста дами се запитват: не е ли време да имам семейство? Но какво ще стане с кариерата ми? И ще съумея ли да отстранявам достатъмно време за приятелите и заниманията ми? А къде е мъжът, който си представям като татко на децата ми? И до момента в който дамите се чудят, биологичният часовник тиктака. 

С възрастта забременяването става по-трудно

От 35-ата година нататък плодовитостта на дамата стартира да понижава. Това не значи безусловно, че през идващите години дамата не може да забременее непринудено. Но вероятността не всяка яйцеклетка да е фертилна пораства. 

Всичко това произлиза от обстоятелството, че дамите се раждат с избран ресурс от яйцеклетки. Всяко момиче се появява на този свят с сред 1 и 2 милиона яйцеклетки. До пубертета остават към 300 000 от тях. Но не всички те узряват. Във фертилната възраст на дамата узряват единствено към 400 яйцеклетки. Обикновено при всеки един цикъл може да бъде оплодена една яйцеклетка. Но колкото по-възрастна става дамата, толкоз повече неточности могат да зародят при процеса на съзряване - така наречен мейоза.

Мейозата е специфичен развой на клетъчното разделяне, при който всяка яйцеклетка би трябвало да се снабди с точно 23 хромозома, носещи генетичната информация от майката. При това разделяне обаче може да се стигне и до неточности, тъй че дадена яйцеклетка да има прекалено много или прекомерно малко хромозоми. Това затруднява зачеването на дете и усилва риска от импровизиран аборт. 

Замразяването на яйцеклетки - да надхитрим биологичния часовник

Процесът на остаряване на яйцеклетките може да бъде спрян, в случай че те бъдат замразени. Първоначално тази процедура, наречена криоконсервация, е била основана за дами с тежки болести като рак. С течение на времето обаче придобива все по-голяма известност. Днес доста бъдещи майки се надяват по този метод да надхитрят биологичния си часовник и да забременеят в по-подходящ миг - професионален, персонален или финансов. А този феномен си има и име - Social Freezing, т.е. криоконсервация, която не се постанова по здравословни аргументи. Основната причина, заради която дамите прибягват към Social Freezing, е, че нямат сътрудник, както пишат гинеколожките Яна Папе и Сибил Чудин в научна обява по тематиката. 

Преди яйцеклетката да бъде извадена и замразена, се организира така наречен стимулираща терапия, при която дамите се подлагат на хормонални инжекции, с цел да бъде обезпечено узряването на допустимо най-вече яйцеклетки. 

Тази хормонална терапия може да бъде съпроводена от странични резултати като световъртеж, топли талази и разстройства в зрението. В идеалния случай при тази терапия могат да бъдат извлечени към 25 зрели яйцеклетки, само че най-често те са сред 10 и 15, пишат гинеколожките Папе и Чудин в своето проучване. 

Много от дамите, които се вземат решение да замразят свои яйцеклетки, го вършат, тъй като нямат сътрудник Снимка: Olena Mykhaylova/Zoonar/picture alliance

Извличането на яйцеклетките става посредством фоликуларна пункция. При тази процедура фоликулите, в които се намират яйцеклетките, се пробождат с тънка игла и яйцеклетката се всмуква. Тази процедура трае сред 10 и 15 минути и се счита за нискорискова. След това клетките се замразяват благодарение на течен азот - развой, прочут като витрификация. При температура от -197 градуса по Целзий те могат да бъдат съхранявани няколко години. 

Криоконсервацията не подсигурява сполучлива бременност

В Германия хормоналната терапия, извличането на яйцеклетки и витрификацията костват общо сред 2000 и 4000 евро. Таксата за предпазване е сред 200 и 300 евро на година. 

Цената на инвитро оплождането, което се прави по-късно, е към 2000 евро. Тъй като криоконсервацията се организира по обществени, а не по медицински аргументи, тя не е належаща от здравна позиция и по тази причина не се покрива от здравните каси. 

Гаранция за сполучливо зачеване обаче няма - макар високите разноски и комплицираната процедура. След оплождане на замразени яйцеклетки до раждане се стига едвам в към 10% от случаите, пишат гинеколожките Папе и Чудин. И тук важи правилото: колкото по-рано са извлечени и замразени яйцеклетките, толкоз по-голям е шансът за сполучливо зачеване на по-късен стадий.

А всъщност много дами по този начин и не употребяват замразените яйцеклетки. Според проучване от 2017 година главната причина е, че те по този начин и не са намерили стремежи сътрудник и не желаят да отглеждат децата си сами. 

***
Вижте и тези видеа от нашия списък:

Жените, които още млади знаят, че не желаят да имат деца

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

***

Иде ли ерата на изкуствените утроби?

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР