Между двата полюса в управлението очевидно ще тече високо напрежение

...
Между двата полюса в управлението очевидно ще тече високо напрежение
Коментари Харесай

Нова война в НС: Кой ще поеме БНБ?

Между двата полюса в ръководството явно ще тече високо напрежение и по въпроса кой да оглави Българска народна банка. Днес министърът на финансите Асен Василев разгласи, че „ Продължаваме промяната “ ще издигне собствен претендент.

По-рано стана ясно, че ГЕРБ залага на досегашния шеф на Централната банка Димитър Радев, чийто мандат изтече още през 2021 г.  Двете политически обединения към този момент се сблъскаха челно и по различен значим кадрови въпрос – за еврокомисар на мястото на Мария Габриел. София изпрати в Брюксел не единна кандидатура, а две номинации – Илиана Иванова, излъчена от ГЕРБ, и Даниел Лорер, предпочетен от ПП-ДБ.

Реклама

Стана ясно, че Политическа партия още нямат любимец за началник на Българска народна банка. „ Ще имаме номинация за гуверньор на Българска народна банка, ще се опитаме да намерим фигура, която има висок статут в промишлеността “, съобщи Асен Василев пред публицисти. Финансовият министър разясни, че централната банка е позволила закъснение в подготовката на България за приемане на еврото и по тази причина няма да поддържат Димитър Радев за нов мандат.

Финансовият министър заяви, че бюджетът за 2023 година е подготвен и най-късно в сряда сутринта ще бъде оповестен за публично разискване.

„ Дългът като % от Брутният вътрешен продукт тази година остава на същите равнища като предходната година, които са малко по-ниски от 2021 година Що се отнася до 2024-2025 година, там са заложени доста огромни финансови разноски, надлежно има леко повишаване на дълга, само че това ще се случи, единствено в случай че се случат въпросните финансови разноски “, уточни Василев, представен от БНР.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР