Между диктаторите Владимир Путин и Си Дзинпин, които поддържат приятелски

...
Между диктаторите Владимир Путин и Си Дзинпин, които поддържат приятелски
Коментари Харесай

Хонконг и Русия: Защо напускат тъкмо най-добрите

Между диктаторите Владимир Путин и Си Дзинпин, които поддържат другарски връзки между тях, има и още нещо общо: поданиците им ги напущат постоянно щом това им се удаде и то по най-бързия метод. Последните статистики демонстрират, че както от Русия, по този начин и от Хонконг има всеобщо приключване на мозъци. Тази наклонност демонстрира, че без значение от прецедените информации на верноподаническите медии хората съумяват да си сформират реалистична картина за ситуацията в страната. Който напуща родината си, преди този момент е премислил деликатно дали другаде може да чака по-добро бъдеще в стопански и публичен проект.

Образованите просто си отпътуват

Списание „ The Economist “ допуска, че от началото на войната на Путин против Украйна сред 150 000 и 300 000 души са напуснали Русия. Само в Грузия са се открили 50 000 от тях. Кои са тези, които обръщат тил на Путинова Русия за малко или вечно? Изданието написа: „ Това са най-вече млади, добре образовани хора, с политическо мислене, дейни, със лично мнение и с хрумвания, т.е. интелектуалният хайлайф на Русия. Мигрантите изнасят и своите трудови привички, своите контакти и способността да се провеждат, както и своите полезности. Всичко това ще се отрази мощно както на страната, която напущат, по този начин и на тази, в която се откриват “.

На 7000 километра разстояние - в Хонконг - картината е същата. Списание „ Шпигел “ обобщава обстановката по този начин: „ Населението в тогавашната английска колония се топи осезаемо. Медиите цитират данни на държавното управление, от които излиза, че от средата на 2021 доникъде на 2022 година броят на жителите е намалял със 121 500 души. В Хонконг в този момент значи живеят 7,29 милиона души – това е спад с 1,6 %. СиЕнЕн оповестява, че това е най-голямото понижение в броя на жителите, откогато се води статистика – т.е. от 1961 година насам. И от Хонконг образованите просто си отпътуват, гласувайки по този метод за едно по-различно бъдеще.

Антидемократични дейности

Правителството на хардлайнера Джон Ли, назначено от китайския водач Си Дзинпин на първи юли тази година, твърди, че равнището на смъртността било по-високо от равнището на раждаемостта. СиЕнЕн счита обаче, че всеобщият отлив на хора от Хонконг се дължи както на строгите ограничения на Пекин против пандемията, по този начин и на политическата обстановка. Джон Ли е архитектът на така наречен Закон за сигурността, който планува фрапантни санкции за всеки опит за демократична мисъл или деяние.

Между юли 2021 и март 2022 година над 100 000 поданици на Хонконг са поискали леговище във Англия. Обединеното кралство дава опция на жителите на тогавашната си колония да избягат от репресиите на Си Дзинпин. Демократичен Тайван също предлага нова татковина на бегълците, въпреки потокът да не е съпоставим с този към Англия.

Свободният свят би трябвало да дава леговище

В тази обстановка е значимо страните от свободния свят да дадат благоприятни условия за приемане на визи, с цел да одобряват хората, които са принудени да изоставен родината си като дисиденти. Ако бегълците не намерят място в свободния свят, това ще навреди на общата демократична идея. А хората в демократичните страни, които са поддръжници на Путин, Си Дзинпин или на диктатурите, би трябвало просто да си поговорят с тези, които дават благо и драго, с цел да избягат от Русия или Хонконг.

*Александър Гьорлах е старши теоретичен помощник в Съвета по нравственос в интернационалните връзки " Карнеги " и теоретичен помощник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР