Между чука и наковалнята се оказаха тази седмица радетелите на

...
Между чука и наковалнята се оказаха тази седмица радетелите на
Коментари Харесай

Иранската ядрена програма - пресечна точка на геополитически залози

Между чука и наковалнята се оказаха тази седмица радетелите на Съвместния изчерпателен проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия. В понеделник държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео сложи ултиматум към Иран да отстрани балистичните си ракети и да спре намесата си в Ирак, Сирия и Ливан, в случай че не желае да бъде подложен на невиждани до момента наказания и се закани, че ще " държи сметка " на всички, които " оказват помощ " на Ислямската република, т.е. на европейските вложители в иранската стопанска система. Аятолах Али Хаменей пък в сряда изиска европейските банки да подсигуряват облагите от иранския нефт, тъй като другояче ще възобнови обогатяването на уран. Брюксел получи от Техеран период до края на месеца да излезе с стопански проект за противопоставяне на американските наказания.
Седмица изобилстваше от обвинявания против европейците. Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей насочи упреци, че са мълчали, до момента в който Съединени американски щати са нарушавали неведнъж нуклеарното съглашение. Американският държавен секретар от своя страна съобщи, че откогато Съвместниятвсеобхватен проект за деяние е в действие – от 2016-а Европа не е направила нищо, с цел да накара Техеран да спре тестванията на балистични ракети.

Запитан Има ли пръст Европа в актуалната рецесия Стивън Блокманс, професор по интернационалните връзки в Университета в Амстердам и помощник в Центъра за проучване на европейската политика в Брюксел разяснява в предаването „ Събота 150 “:

" Не, считам, че и двете изказвания са погрешни. От иранска страна изказванията на аятолах Али Хаменей не могат да бъдат доказани възоснова на обществени изказвания на европейски политици. Що се отнася до изказванията на държавния секретар Майк Помпео - те не дават отговор на истината. Европейският съюз поддържа през целия този интервал наказания, с които забрани на европейски компании да доставят технологии, нужни на балистичните ракети на Иран. "

Америка желае да поддържа глобите с вярата, че иранският народ ще се вдигне против своето държавно управление, само че това може да укрепи хардлайнерите

Дали Доналд Тръмп се пробва да реализира контрареволюция в Иран и в случай че е по този начин - би трябвало ли му помощта на Европа – тезата на доктор Хенинг Рике от Германския съвет за интернационалните връзки:

" Ако се вгледате в листата от претенции, които държавният секретар Помпео изложи в понеделник, ще видите какво Иран би трябвало да направи, преди глобите да отпаднат. Той би трябвало да промени изцяло външната си политика, да се разкрие по невиждан в историята на нуклеарните инспекции метод, да изостави всичките си съдружници в района. Всичко това е доста мъчно постижимо. Затова допускам, че Америка в действителност желае да поддържа глобите, с вярата, че иранският народ ще се вдигне против своето държавно управление. Но консерваторите в Съединените щати схващат неправилно резултата, който такава политика може да има в Иран. Иранците може и да ненавиждат своето държавно управление, само че ненавиждат още повече непознатата интервенция. Такава интервенция може да укрепи хардлайнерите, да сплоти иранците и да усили поддръжката за държавното управление. "

" Ако Америка е избрала тактиката на напън върху Иран и всички негови бизнес-партньори, тя ще би трябвало да принуди европейците да вършат същото. Това ще отслаби в голяма степен връзките сред западните страни. Западът имаше най-голямо влияние върху Иран, когато всички страни действаха като една. Тръмп върна часовника обратно с 20 години ", счита Хенинг Рике.

При визитата си във Вашингтон при започване на тази седмица, немският външен министър Хайко Маас акцентира, че Европейският съюз е обединен в решимостта си да се придържа към съглашението с Техеран. Залага ли американският президент Доналд Тръмп на разцепление измежду членовете на съюза? Според Хенинг Рике Тръмп залага на големия напън върху европейските компании, които би трябвало да избират сред иранския и американския пазар:

„ Той може да разчита и на различия в Европейския съюз, тъй като иранската нуклеарна договорка е по-важна за някои страни-членки, в сравнение с за други. Но, общо взето, до момента европейците съумяха да приказват в един глас по този проблем. Оптимист съм, че най-малко в средносрочен проект, те ще работят дружно. "

В отговор на въпрос дали иранското съглашение ще надживее мандата на Доналд Тръмп проф. Стивън Блокманс съобщи:

" Ще бъде мъчно, изключително в случай че след два или три месеца новите американски наказания стартират да тормозят европейските компании. Някои от тях към този момент дадоха знак, че ще изоставен Иран, да вземем за пример „ Тотал “ - френската енергийна компания, която има контракти за милиони с иранците. "

В разбора си по тематиката има ли Европа към момента някакви лостове за влияние върху политиката на Вашингтон в Близкия изток Блокманс уточни, че даже френският президент Макрон, който употребява всевъзможни тактики, с цел да притегли Тръмп, е схванал, че европейците като цяло са изгубили опцията за влияние върху решенията на Белия дом:

" Ясно е, че Европейски Съюз би трябвало да се опита да издейства от Вашингтон да изключи европейския бизнес от санкционния режим. Малко евентуално е това да се случи, само че би трябвало да бъде изработен опит. Има и други средства като блокиращият механизъм, който не разрешава на европейските компании да заплащат санкции на американската хазна и система, съгласно която активите на американски компании в Европа могат да бъдат конфискувани, съразмерно на вредите, понесени от европейците. Всичко това обаче надали ще се реализира. Мисля, че занапред е ясно, че множеството европейски компании просто няма да поемат риска да се оплетат в американските мрежи. "

Възможно ли е Съединените щати, затягайки санкционния режим, да разпалят нова районна война? Хенинг Рике е на мнение, че може да се допусна отдръпване на Иран от нуклеарното съглашение, което по думите му „ ще вдигне кръвното на американците “:

„ Те могат да употребяват и военна мощ против обогатяването на уран в Иран, тъй като това е „ алена линия “, която американският президент начерта. Възможно е също по този начин Иран да реши да ускори помощта си за шиитски групировки, да насажда безредици в арабски страни, с цел да накара Америка да заплати по-висока цена за държанието си. Възможно е още, в случай че Америка успее да задуши иранската стопанска система, това да провокира безредици в самия Иран - още е още един източник на неустойчивост. "

Стивън Блокманс вижда заплаха от още една война в Близкия Изток:

" Опасност има. Причината, заради която още не се е стигнало до ескалация в отговор на ударите, които Израел предприе против ирански бази в Сирия, е елементарна - иранците към момента не се усещат подготвени да отговорят и израелското въздушно превъзходство. Не виждам по какъв начин Иран ще се откаже от позициите си в Сирия. В негов интерес е да си обезпечи отбрана начело - в прилежащите му страни, с цел да не се постанова да отбранява личната си територия. Затова вероятността спорът сред Иран и Израел да излезе от надзор може единствено да пораства. Непредвидимата политика, която Белият дом води по толкоз доста проблеми, в това число и за Близкия изток, както и фактът, че разполага с войски в някои региони на Сирия, единствено ускоряват вероятността от нов конфликт. "

Държавният секретар Майк Помпео изиска от Европа да се причисли към натиска върху Техеран. Аятолах Али Хаменей пък изиска от европейците да осъдят обществено американската политика. Кой е верният метод за Европейски Съюз в тази обстановка?

„ Европейците би трябвало да се придържат към нуклеарното съглашение, тъй като от него зависи нашата сигурност. Ние сме доста по-близко до всевъзможен проблем, който възникне при обновяване на иранската нуклеарна рецесия. Ние ще сме по-близко до иранските оръжия, ще сме по-близко до всевъзможни затруднения в Близкия изток. Това, което Америка прави, няма да засегне нея самата незабавно, само че ще засегне нас много по-рано ", уверен е Хенинг Рике, съгласно който за нас е значимо да поддържаме иранците по метод, по който ще ги убедим да се придържат към съглашението.

Еманюел Макрон бе преди дни в Санкт Петербург, а немският канцлер Ангела Меркел посети Пекин в търсене на поддръжка по иранския въпрос. Как Китай може да помогне за ограничението на иранската нуклеарна стратегия? За Стивън Блокманс в случай че съумеят да компенсират отрицателния резултат на американските наказания, като насърчат икономическото съдействие, това ще бъде от изгода за съглашението. „ Иранците биха желали да усилят износа си на нефт за Китай и ще се опитат да договорят това на консултациите във Виена ", добави той.

Нуждаят ли се европейците от помощта на Русия, с цел да понижат напрежението и каква цена би трябвало да платят за това – отговорът на Хенинг Рике:

" Русия е нужна, с цел да подтикваме Иран да се придържа към нуклеарното съглашение. Но европейците не трябва да вършат никакви отстъпки в Украйна или Сирия, с цел да привлекат Москва. Русия е един тип покровител на Иран и би била удовлетворена от всевъзможни кавги сред западняците, само че тя също като нас не желае иранците да се снабдят с нуклеарно оръжие. "
Позициите по тематиката чуйте и в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР