Между 50 и 70% от събраните дрехи и другите текстилни

...
Между 50 и 70% от събраните дрехи и другите текстилни
Коментари Харесай

Между 50 и 70% от събраните дрехи и други текстилни продукти в Европа са годни за употреба

Между 50 и 70% от събраните облекла и другите текстилни артикули в Европа са годни за приложимост, показва изпълнителният шеф на Българска асоциация " Кръгов текстил " (БАКТ) Сирма Желева във връзка Европейската седмица за понижаване на отпадъците.

Инициативата се организира от 2009 година сред 18 и 26 ноември. Целта е да се увеличи информираността на обществото за намаляването на отпадъците, повторната приложимост на артикули и тактиките за преработване на материали, както и обвързваните с тях политики на Европейския съюз и страните членки.

" Текстилният бранш е измежду най-големите потребители на вода ", напомнят от сектора. Повече отпадни води се отделят от производството на текстил, в сравнение с от всички битови потребности на човечеството.

" Можем да кажем, че 1/3 от текстила се събира разделно. Това са сред 1,7 и 2,1 млн. тона. Останалите близо 4 млн. тона попадат в битовия разбъркан боклук ", разяснява Желева. По думите й пет пъти тежестта на Националния замък на културата или над 100 хиляди тона е количеството текстил, което изхвърляме годишно единствено в България.

" Когато имате ненужни облекла и обувки, е задоволително да ги сложите в един плик и да ги оставите в един от тези профилирани контейнери ", поучава специалистът. Това подсигурява, че ненужните текстилни артикули ще поемат по пътя на оползотворяването и няма да бъдат депонирани и да замърсяват околната среда.

В страната към този момент има над 300 контейнера за разделни събиране на текстил в редица обитаеми места, само че към момента това се случва на непринуден принцип.

До 2025 година всички страни членки на Европейски Съюз би трябвало да вкарат наложително разделно събиране на текстил. Решението е на европейско равнище и би трябвало да се приложи у нас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР