Между 5 и 8 на сто по-малко ще са туристите

...
Между 5 и 8 на сто по-малко ще са туристите
Коментари Харесай

Ангелкова очаква с до 8% спад на туристите на Черноморието

Между 5 и 8 на 100 по-малко ще са туристите по Черноморието, в сравнение с през летния сезон на 2018 година, заяви в коридорите на Народното събрание министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя удостовери по-ранната прогноза, че приблизително за страната спадът ще е с сред 3 и 6 %.
" Големи наши директни съперници и дестинации като Турция, Тунис и Египет имат извънредно сериозна политика във връзка с субсидирането и насочването на туристопотока към тях. " Надяваме се надлежно и се борим да запазим равнищата от предходната година. Правим всичко допустимо да притеглим интереса и към записванията в последния миг към България ", добави тя. Преди ден " Евростат " разгласява данни за продължителността на престоя и разноските на туристите в обособените страни на Европейски Съюз. Данните са за 2017 година, само че са ориентир за това какво да чакат представителите на туристическия бизнес и през тази година. Те сочат, че България е била посетена главно от германци, румънци и поляци. За германците няма данни за какъв брой нощувки приблизително са останали в страната и какъв брой са платили за това. Вероятната причина за това е, че те всекидневно идват тук с предплатени пакети, които включват транспорт със аероплан и настаняване ол инклузив. Това значи, че на процедура нищо не харчат отвън предплатените услуги, които всекидневно са на много ниски цени.

Данните за румънците демонстрират, че са оставали в България приблизително за 5.6 нощувки, които са им коствали по 60 евро. Туристите от Румъния идват всекидневно освен на лятна почивка в България, само че и за дълги уикенди и на публични празници, когато се събират повече почивни дни.

При поляците престоят е бил приблизително за 8.6 нощувки при цена от 69 евро. За същата 2017 година делът на българите на почивка в родината им е 34.3% като настаняването е за приблизително 3.8 нощувки за по 30 евро. Регулярните данни на Националния статистически институт за българските туристи всекидневно сочат, че множеството от нощувките им са в по-ниска категория хотели, а при чужденците е противоположното.

Евростат също по този начин слага България измежду страните в Европейски Съюз, за които се следи максимален дял на вътрешния туризъм - брой жители на страната, които са почивали в нея - 86%. За Румъния той е 94%, за Испания - 91%, за Португалия - 89%, за Гърция - 88% и за Франция - 87%.

В графиката долу се вижда за какъв брой нощувки и на каква цена са оставали туристите през 2017 година в някои страни от Европейски Съюз. Към данните е добавена и Турция, която по традиция се счита за съперник на България в привличането на задгранични туристи. Данните са на Евростат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР