Между 26 и 27 септември Булгаргаз“ е направил едни много

...
Между 26 и 27 септември Булгаргаз“ е направил едни много
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: „Булгаргаз“ е продал на Гърция газ за 2,5 евро, която е купил за 150 евро

„ Между 26 и 27 септември „ Булгаргаз “ е направил едни доста странни покупко-продажби на пазара в Гърция “,обяви някогашният енергиен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Теменужка Петкова, съобщи БГНЕС.

„ На тези две дата гръцката газопреносна мрежа е имала планов ремонт на Кулата-Сидерокастро, което значи, че физически количества природен газ няма по какъв начин да дойдат от Гърция към България. Странно за какво от „ Булгаргаз “ не са взели поради този планов ремонт, макар че той е бил прочут месеци преди този момент и количествата природен газ от Азербайджан са траяли да идват и през тези дни. Само че не са били могли да бъдат трансферирани към България, защото физическият потенциал го няма “, разяснява Петкова.

Тя уточни, че тогава тези количества „ синьо гориво “ са останали в Гърция и се е получил дисбаланс.

„ Този дисбаланс дава опция на гръцката страна да изкупи нашите количества по контракта с Азербайджан на цена от2 евро и половина! При състояние, че „ Булгаргаз “ е платил за този природен газ цена от 150 евро на мегаватчас! “, изясни тя.

„ Само за няколко дни тази разлика доближава до 8,5 милиона евро “, пресметна тя.

„ Само за няколко дни „ Булгаргаз “ е претърпял загуба и вреди в размер на 8,5 милиона евро вследствие на това не знам дали мога да го нарека недовиждане в случай, че информацията за плановите поправки е известна доста преди този момент. Трябвало е да се подхващат нужните дейности и България да реагира съответно, тъй че да не претърпим тези загуби по контракта “, сподели Петкова.

Тя акцентира, че евтината азерска газ е останала в Гърция: „ Те са купили на евтина цена, а ние сме генерирали загуби “.

Според нея „ Булгаргаз “ е трябвало да направи е да потърси контакт с Азербайджан и тези количества да бъдат отсрочени за идващ интервал. „ В последна сметка нашият газ остава в Гърция и е продаден на доста ниски цени “, заключи Петкова.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР