Между 24 часа и 5:00 ч. сутринта стават престъпленията. Престъпните

...
Между 24 часа и 5:00 ч. сутринта стават престъпленията. Престъпните
Коментари Харесай

Прокуратурата с подробности за акцията срещу автоджамбазите

„ Между 24 часа и 5:00 ч. сутринта стават закононарушенията. Престъпните групи разфасоват в границите на няколко часа коли, по-късно тези елементи отпътуват в автоморги, автокъщи ". Това съобщи Борислав Сарафов шеф на Национална следствена служба, на брифинг по отношение на профилираната акция „ Автоджамбази “.

„ 80% от колите се разфасоват по този начин, 20% от скъпите марки се изнасят от страната за Русия и страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики “, съобщи още Сарафов.  

„ Имаме тествани 6 автокъщи и 15 автоморги, открили сме 2 коли за общодържавно търсене. До 11 часа сме задържали общо 45 лица “, съобщи и Станимир Станев, заместник-главен секретар на Министерство на вътрешните работи.

„ Загубата на автомобил постоянно се трансформира в огромна вреда за притежателите. За страдание автоджамбазите стават все по-иновативни “, сподели и Сийка Милева, представителят на основния прокурор. „ Безключовото открадване на колите е типично за тези закононарушения, подобен е тъй наречените способ „ куфар “. Има обири освен на първокласни коли, а и на баничарки. Наблюдава се и изнудване на притежателя на колите “, разяснява още Милева. „ Наложените санкции за откраднати коли са 189, от тях дейно отнемане от независимост са получили единствено 56 лица. Освен новаторския способ " куфар ", колите се крадат и по обичайния метод – посредством влизане в домовете на хората “, акцентира Милева.

„ Машинка колкото дребна кутия може да отключи един безценен джип “, съобщи още Сийка Милева и посочи, че от миналата година досъдебните производства нараства със 120 каузи. " Според прокуратурата този растеж на кражбите на коли се дължи и на закриване на профилираните структури. След тяхното закриване, броят на записаните незаконни групи внезапно е намалял ", разяснява още представителят на основния прокурор.

„ Лицата от Перник, които сме ги извели като лица, имат всички умения да лишават транспортни средства. Те работят в територията на София и са под обектива както на нас, по този начин и на Прокуратурата “. Това съобщи Атанас Илков от Главна дирекция Национална полиция. „ За 2022г. 1378 са отнетите МПС- та, за 2023г. ние би трябвало да запазим наклонността. Проверяват се и над 40 автомобила, за които имаме учредения да считаме, че те са обект на незаконно посягане, някои от колите са регистрирани с подправени документи, а други са готови за експорт към други страни. Те отпътуват за Турция, а оттова и към други страни “, съобщи още Илков. „ Ние ще продължим своята безкомпромисност, с цел да може да внесем успокоение на жителите “, добави още Илков.

Специализирана акция на прокуратурата и полицията под кодовото име “Автоджамбази ” против автокрадци се организира на територията на страната. Проверяват се адреси в пет града, измежду тях са Перник, Кюстендил, Дупница, София и Варна.

Претърсват се автоморги, гаражи, халета.



 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР