Между 17.00 и 20.00 часа за ден на доставка 13

...
Между 17.00 и 20.00 часа за ден на доставка 13
Коментари Харесай

Нов продукт на енергийната борса: сделки само за определени часове

Между 17.00 и 20.00 часа за ден на доставка 13 ноември борсовата цена на електрическата енергия в сегмента " Ден напред " беше над 400 лева./мВтч. Такава е наклонността съвсем всеки ден през последните седмици и това на пръв взор е задоволително за централи като държавната " Марица изток 2 " да осъществят продукцията си на облага. Но до момента това не се случваше.

Причината беше, че до 15 ноември 2023 година на този сегмент на (БНЕБ) можеха да се записват единствено обособени часови предложения, които могат поотделно да бъдат одобрявани или отхвърляни. С други думи, в случай че Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " желае да се възползва от релативно високите цени през четирите часа на вечерния пик в потреблението, централата би трябвало да предложи сила за всеки обособен часови период в интервала от 17.00 до 20.00 часа, което крие риск от приемане на някои от часовите предложения, а на други не. Например, в случай че офертите за часови шпации 17,18 и 20 са задоволени, само че за часови период на доставка 19 офертата е отхвърлена заради по-ниска цена на пазара, централата ще е в неспособност да обезпечи непрекъснатост на производството и надлежно ще увеличи доста разноските за балансиране.

В допълнение, при предпочитание за продажба и произвеждане през целия пиков интервал (интервали на доставка 9-20.00 часа), когато борсовите цени са доста по-ниски от няколкото часа на вечерния пик - към 150 лева./мВтч (най-вече поради производителите от ВЕИ), централата би трябвало да работи на загуба. Какво се трансформира От 15 ноември обаче има смяна, която значително взема решение въпроса за производители като ТЕЦ-овете и бъдещите оператори на системи за предпазване на сила. Става дума за това, че БНЕБ дава на записаните пазарни участници опцията за подаване на блокови предложения на пазарен сегмент " Ден напред ".

" Блоковите предложения за покупка и/или продажба улесняват ръководството на комерсиалния портфейл и физическите активи посредством усъвършенстване на производството и консумация на електрическа сила ", споделя в формалното си известие от борсата.
Реклама
Реално производителите и търговците на електрическа енергия ще могат да групират няколко обособени часови предложения в една блокова оферта на правилото всичко или нищо. При този метод на офериране, комерсиалният участник показва междинната цена, която би желал да бъде реализирана на пазара, с цел да бъде неговата оферта призната, без значение какви са постигнатите цени в обособените часови шпации. Съществува и опция за свързани блокови предложения - единствено при осъществяването на една блокова оферта, се задейства втора и по този начин нататък.

Ако се върнем към образеца на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", това значи, че централата може да предложи сила единствено за часовете от 17.00 до 20.00 часа, като офертата може да бъде изпълнена само в целокупност, т.е. за всички часови шпации по едно и също време. Същото се отнася и за съоръжения за предпазване, които биха могли да продават силата точно, когато тя е най-нужна - вечер или рано заран.

Тук въпреки всичко има и риск - междинната борсова цена за целия интервал на блоковия артикул (в случая четирите часа от 17 до 20 ч.) би трябвало да е над междинната борсова цената за същия интервал. В противоположен случай договорката не може да се осъществя. Така може да се окаже, че поради доста ниска цена единствено в един от часовете няма да се продаде целия блок, който може да е даже за 16 поредни часа. Всичко е въпрос на преценка и сметки от страна на борсовите участници. Цените на тока остават постоянни Що се отнася до самите цени на електрическата енергия от началото на ноември междинната стойност е малко по-ниска от октомврийската - 193.6 лева против 209 лева./мВтч. Трябва да се има поради и, че единият от блоковете на АЕЦ " Козлодуй " към момента е в планов ремонт, което доста понижава предлагането на сила на пазара. Очаква се мощ да проработи в края на месеца. Тогава обаче и потреблението може да е по-високо поради захлаждането.
Реклама
Като цяло от. Производството е с 21% по-малко, като това от базовите централи се свива с над 26%, до момента в който при соларите има двоен растеж.
Свързани публикации Подкаст с Тодор Попов: Граждани могат да влагат в общински слънчев парк на Габрово 14 ноември 2023, 11:37 Схемата за огромни ВЕИ и акумулатори по ПВУ получи нови рецензии на финала 13 ноември 2023, 10:31 Компенсациите за тока на бизнеса ще продължат и през 2024 година 13 ноември 2023, 06:00 Антипазарните ограничения на Европейска комисия в енергетиката може да продължат и през 2024 година 9 ноември 2023, 17:15 Приходите и облагата на АЕЦ " Козлодуй " се свиват с над 60% 8 ноември 2023, 12:09
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР