Между 10 и 20% от оборота за предходната година ще

...
Между 10 и 20% от оборота за предходната година ще
Коментари Харесай

Компенсират затворени бизнеси с 20% от оборота им за 2019 г.

Между 10 и 20% от оборота за миналата година ще получат бизнеси съгласно това до каква степен е наранена работата им от рецесията и ограниченията против ковид. Това съобщи зам.- ръководителят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров, който взе присъединяване в съвещанието на икономическата комисия в Народното събрание като представител на БХРА в КРИБ.

Очаква се д 5 дни да има изясненост към новите ограничения за бизнеса. По думи на Димитров те ще имат за цел както да запазят чиновниците в другите стопански браншове, по този начин и самите работни места, с цел да има къде те да се върнат.

Икономическият министър Лъчезар Борисов изясни, че измежду ограниченията ще има и такива, които засягат директно туристическия бранш. Обмисля се вид д а бъдат обезщетени и бизнесите, които не са затворени с публична заповед, само че действително не могат да работят пълноценно, какъвто е казусът със заведенията в местата за настаняване. До 5 дни ще стане ясно дали плануваните 156 млн. лева по Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " ще бъдат пренасочени по новата антикризисна мярка.
 От през днешния ден се кандидатства за помощта от 24 лева дневно – за служащи в неплатен отпуск
От през днешния ден се кандидатства за помощта от 24 лева дневно – за служащи в неплатен отпуск

Някои компании са краткотрайно затворени поради ограниченията...

Компенсация от 20% е за компаниите отвън бранша на търговията, а 10% - за тези в търговията. Предвижда се документи да се подават в границите на седмица и след още 7 дни да стартира изплащането на помощта.

Засегнатите бизнеси ще подават онлайн заявките посредством профилиран модул в ИСУН, като те ще се преглеждат от Национална агенция за приходите. Бизнеси с общ оборот от към 1 милиарда лева са наранени от противоепидимичните ограничения , сочат данните на икономическия министър. Преди помощта действително да бъде дадена, ще се желае и позволение от Европейската комисия.

Водят се договаряния и с финансовото министерство за спомагателни средства за подкрепяне на бизнеса.

От своя страна общественият министър Деница Сачева разгласи, че от понеделник до през днешния ден по мярката " Запази ме " са постъпили към 400 заявки. Тя увери, че всички дни неплатен отпуск на хората ще бъдат изплатени. В момента се събират документи за всички, които са били затворени от 29 октомври досега . Сачева изясни, че за декември също е допустимо да се подават заявки, само че изплащането ще постъпи след привършване на интервала.

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 50 млн. лв., като с мярката ще се дава поддръжка посредством погашение по 24 лева дневно за интервала на неплатен отпуск на всяко лице, обезпечено на цялостно работно време или съразмерно на уговореното работно време в трудовия контракт.
 Бизнесът не спирал страната за по-строги ограничения против COVID-19
Бизнесът не спирал страната за по-строги ограничения против COVID-19

С 50% са се нараснали дълговите проблеми на бизнеса
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР