Между 10 и 11 часа всеки ден до 31 март

...
Между 10 и 11 часа всеки ден до 31 март
Коментари Харесай

Зърнопроизводители блокираха северната граница, Гечев чака решение от ЕС



Между 10 и 11 часа всеки ден до 31 март фермерите ще блокират с тежка техника четирите гранични пункта по северната ни граница. Ако след тридневния им митинг няма резултат, са подготвени да продължат. 

Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се напън от интензивния украински импорт на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира напълно търговията на родното произвеждане Складовете на земеделските производители са цялостни със залежала продукция. Пазар за българското зърно няма, а жътвата следва след два месеца. Новата годишна продукция няма къде да бъде прибрана и няма изгледи обстановката да се усъвършенства, в случай че украинският импорт на селскостопански артикули в страната продължи, изясни пред БНР ръководителят на националната браншова асоциация Костадин Костадинов.

В митинга вземат участие над 200 транспортни средства, сред които 150 селскостопански машини от областите Добрич, Варна и Бургас, включиха се и овощарите и овцевъдите.  

" Очакваме нашето държавно управление да ни поддържа да не удължим този правилник, напряко да си го кажем, тъй като българският аграрни производител задоволително неволи претърпя, задоволително заплати за толерантността си, ще го качим на трактор, той ще води колоната, която ще дефилира по пътя за границата преди Дунав мост ", сподели Костадин Костадинов.

" На 7 април румънските сътрудници ще блокират пристанище Констанца, пътя към границата, и ние настрана тогава вероятно ще излезем да действаме дружно ", добави Костадин Костадинов.

Жечко Андрейнски, ръководител на видинския Съюз на зърнопроизводителите, който е измежду уредниците, сподели че съответните гранични пунктове са определени, защото по хипотеза входът на зърното минава през тях. Нашата цел не е да затрудним придвижването, а просто да покажем, че проблемите съществуват и в случай че би трябвало да се стачкува дейно, ние имаме сили и благоприятни условия ". 

 

Ресорният длъжностен министър Явор Гечев отиде при протестиращите в Силистра . " Нереализираната продукция е с половин милион тона повече, а реколтата - с 1,5 млн. тона по-малко от миналогодишната. Време е да търсим генерални решения на равнище Европейски съюз ", сподели той пред медиите на място.

По думите на министъра има огромни количества зърно в България, които към момента не са продадени. 

" 20 пъти е бил повишен вносът на слънчоглед. Чакаме и нова годишна продукция. От Украйна влизат и изсъхнало мляко, яйца, плодове и зеленчуци. Има частични заплащания, само че нито една дотация не може да замести приходите. Утре ще се срещнем с представители на земеделските производители. Ще чуем настояванията, ще предлагаме спомагателни ограничения, свързани с европейското законодателство. Ще желаеме да има коридори, които действително да съществуват, а не да са за сметка на земеделските производители. Ясно да се чуе, че страните, които са по-близо до Украйна, заплащат доста по-висока цена. Притеснени сме, че едната годишна продукция ще се застъпи с другата, по тази причина желаеме ограничения, които да не са единствено парични ".



България дружно с Полша, Унгария, Чехия и Румъния упорстват за незабавно контролиране на въпроса с вноса на селскостопански артикули от Украйна . Това сподели президентът Румен Радев пред публицисти, откакто посети Химикотехнологичния и металургичен университет в София във връзка отбелязването на 70-годишнина на висшето учебно заведение.

" Настояваме за незабавно контролиране на този въпрос и приемане на съответна поддръжка към нашите селскостопански производители, тъй че тя да дава отговор на вредите, които те търпят ", разяснява президентът. " Поставих доста съществено този въпрос на Съвета на Европейския съюз, сложих го пред ръководителя на Европейската комисия и пред ръководителя на Европейския съюз ", добави президентът, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР