Механизмът на ЕС за преглед на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ)

...
Механизмът на ЕС за преглед на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ)
Коментари Харесай

Фан Дункуей: Механизмът на ЕС за преглед на ПЧИ създава предизвикателства и несигурност за китайските инвестиции в Европа

Механизмът на Европейски Съюз за обзор на директните задгранични вложения (ПЧИ) слага възходящи провокации и неустановеност за бъдещата агресия и вложения на китайски компании в Европа, споделя Фан Дункуей, общоприет секретар на Китайската комерсиална камара в Европейски Съюз (CCCEU) в извънредно документално изявление за изданието Global Times.

Европейският съюз, като район, изпълнен с благоприятни условия и висока степен на допълнение с Китай в икономическите и комерсиалните връзки, последователно се трансформира във значима дестинация за външни вложения на китайски компании. Подобни позитиви обаче в този момент са засенчени от повече неустановеност, защото някои политици в Европа се стремят към „ делене “ или „ понижаване на риска “ от Китай, а директните задгранични вложения се трансфораха във предна линия на опита за тази политическа стратегия.

Брюксел откри рамка за съгласуване на прегледа на директните задгранични вложения посредством Регламент 2019/452, признат през март 2019 година, а самата политика се ползва от октомври 2020 година Този правилник дава на Европейската комисия пълномощия да преглежда частни транзакции, свързани с директни задгранични вложения, както и изисква от комисията да обмисли промени в режима до октомври 2023 година и да прави прегледи на всеки пет години по-късно.

Според Фан Дункуей, новият механизъм на Европейски Съюз притегля доста внимание като основен детайл от европейската стопанска система, защото има значими последствия за задграничните компании, работещи в разнообразни браншове, изключително китайски.

„ Това накара страните-членки на Европейски Съюз да преоценят своите регулаторни пътища за задгранични вложения, поставяйки провокации и неустановеност за разширението на китайските компании в Европа. Китайски компании са ангажирани с огромни вложения в Европа в разнообразни браншове, в това число произвеждане, технологии и енергетика. Въпреки това, заради използването на този механизъм за обзор, китайските вложения в стратегически браншове могат да бъдат изправени пред по-строг процеси на обзор и ограничавания “, споделя той.

Фан прибавя, че в последно време се появяват нови правила в регламентите за обзор на задграничните вложения в някои държави-членки на Европейски Съюз като Испания и Белгия, отбелязвайки, че тактиката на Европейски Съюз за „ понижаване на риска “ може да докара до по-строг обзор на капиталовложенията в европейските страни в бъдеще, в това число в Германия и Франция.

„ Като цяло китайските сливания и придобивания в Европа съставляват относително дребен дял от задграничните вложения и абсолютният брой покупко-продажби, подлежащи на обзор, е по-нисък от сливанията и придобиванията на компании от Северна Америка, само че равнището на внимание се покачва, в това число в задгранични медии “, споделя Фан Дункуей.

Европейският съюз в последно време ускорява контрола върху китайските вложения. Наскоро немският министър на стопанската система Роберт Хабек се застъпи за по-строги правила, ръководещи директните задгранични вложения от Китай в сериозни браншове като полупроводници и изкуствен интелект. Това идва на фона на апелите на държавното управление в Берлин немските компании да понижат зависимостта си от Китай, като в същото време изследва дали настоящите сега разпореждания са задоволителни, с цел да обезпечат това, заяви организация „ Ройтерс “ на 20 август.

Европа се трансформира във видна дестинация за китайска бизнес агресия и вложения. Като основен съставен елемент на световната стопанска система, континентът има развити стопански системи и пазари, и предлага обилни бизнес благоприятни условия и евентуални сътрудници за китайски компании, които търсят интернационализация и диверсификация. Разнообразието на европейския пазар също разрешава на китайските компании да изследват разнообразни типове капиталови благоприятни условия в браншове като технологии, произвеждане, финанси и енергетика. Докато Европейски Съюз може да се похвали със обилни преимущества в области като софтуерни нововъведения и образование на висококвалифицирани фрагменти, китайските компании могат да основат развойни центрове или да си сътрудничат в взаимни лаборатории в Европа, с цел да се ангажират с проучвателен институции и университети на високо равнище. Това предизвиква софтуерния продан и нововъведенията, повишавайки конкурентоспособността и на двете страни.

„ Призоваваме европейската страна да схване по-отворено отношение към задграничните вложения, да усъвършенства бизнес средата и изискванията за пазарен достъп. Освен това факторите за сигурност в прегледите на директните задгранични вложения не би трябвало да се политизират и естествените бизнес сливания и придобивания не би трябвало да се попречват от политически бариери “, безапелационен е Фан Дункуей.

„ Освен това европейската страна би трябвало също по този начин да обезпечи нужните условия за осъществяване на капиталовото съглашение сред Китай и Европейски Съюз, да отстрани политическите спънки и да даде практическа помощ за осъществяване на съглашението. В момента има забележителен капацитет за китайски вложения в Европа и Европейски Съюз би трябвало да постави повече старания за тяхното поощряване и да сътвори по-благоприятна бизнес среда за китайските компании “, споделя още специалистът.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР