Медоносните пчели са едни от най-важните насекоми на планетата. Доказано

...
Медоносните пчели са едни от най-важните насекоми на планетата. Доказано
Коментари Харесай

Медоносна Пчела

Медоносните пчели са едни от най-важните инсекти на планетата. Доказано е, че доста типове растения не могат да съществуват без медоносните пчели. Медоносната пчела е най-полезното насекомо за индивида, защото събира нектар от цветовете на растенията и го трансформира в мед.

История на медоносна пчела

Според археолозите медоносната пчела се е появила на планетата преди 80 милиона години. Още първобитните хора са били наясно с усета на меда. Древните славянски племена са се хранели с меда на дивите пчели, а през VIII век почнали да закачат специфични дървени кутии по дърветата, които приличали на кошери. През XVII век италиански архитекти описали геометрично верния градеж на килийките на пчелните пити.

По това време стартира и основаването на кошери от плява, които по-късно са сменени от дървени кошери с загради. Смята се, че медоносните пчели са изиграли огромна роля в еволюцията на другите типове растения, като са пренасяли прашеца от едно растение върху друго. Все още не е ясно от кое място тъкмо са се появили в Европа медоносните пчели, защото в началото те са били откривани в Мала Азия и в Африка. Благодарение на комплицираното устройство на организма си медоносната пчела може да понася доста ниски и доста високи температури.

Стандарт на медоносна пчела

Медоносната пчела е дълга 12-14 милиметра и тежи 100-150 мг. Тялото й се състои от глава, гърди и най-отзад е коремчето. Медоносната пчела има екзоскелет - твърдата част на тялото й е извън. Тялото на медоносната пчела е покрито с дребни власинки. Те извършват две функционалности - защищават насекомото от разнообразни замърсявания и в същото време извършват ролята на органи на усещане. Медоносната пчела има пет очи. Те се намират върху главата й. Сложните очи на медоносната пчела са две на брой и са формирани от доста фасети. Те се намират в профил на главата на пчелата.

Обикновените очи на медоносната пчела са три на брой и се намират върху горната част на главата й. Медоносната пчела е комплицирано организиран организъм - тя има освен външен, само че и вътрешен скелет, който е формиран от хитинови пластини. Тяхната цел е да създадат главата на пчелата по-защитена от външни въздействия.

Медоносната пчела има мустачки, които им оказват помощ да се ориентират в пространството. Тя има устни от хитин и челюсти, които приключват с хоботче. Скоростта на полета на пчелата е 60 километра в час. Крилцата на пчелата правят 440 придвижвания в секунда. Пчелата може безусловно неподвижно да виси във въздуха, както и да лети на заден ход.

 Медоносна Пчела

Търтеите са доста значима част от пчелния кошер. Те оплождат царицата майка. Търтеят е дълъг 17 милиметра и тежи 250 мг. Той е с огромно тяло и големи очи. Търтеите съставляват 3 % от целия кошер. Търтеите са супер бойци - те са едри, мощни и нямат жило. Когато царицата майка излети от кошера, търтеите я преследват, с цел да я оплодят, и по този метод я опазват от птици. Насекомоядните птици изяждат търтеите, тъй като не могат въобще да стигнат до царицата майка, която е заобиколена от търтеи. Царицата майка живее до 5 години. В едно семейство пчелите могат да доближават до 100 000 броя.

Грижи за медоносна пчела

Медоносната пчела може да живее единствено в семейство пчели, тъй като е част от огромно семейство, където има своя избрана функционалност. Пчелите се отглеждат в кошери, които през зимата се зазимяват, с цел да не замръзнат насекомите и да има какво да употребяват в студените месеци.

Хранене на медоносна пчела

Пчелите са вегетарианци. Медоносната пчела получава силата си от растенията и от меда, който е приготвила. Специален тип храна на медоносната пчела е пчелното млечице, само че тя не е предопределена за самата пчела, а за ларвите на насекомите. Пчелното млечице се създава от жлезите на пчелите при прекомерно изобилна консумация на мед.

Бъдещите царици на кошера се хранят щедро с пчелно млечице, когато са ларви, те просто плуват в него. Пчелното млечице има невероятни хранителни свойства, с помощта на което насекомите се развиват с доста бързи темпове. Ларвата на пчелата работничка усилва тежестта си с помощта на пчелното млечице 1500 пъти за 6 денонощия, а за същия интервал от време ларвата на бъдещата кралица майка на кошера усилва размера си 3000 пъти.

Пчелите събират нектар от растения, които са ситуирани в радиус не повече от два и половина километра от кошера им. Един кошер се храни от поле с размери 1300 хектара. Пчелата създава за целия си живот 4 грама мед, 50 мг восък и 1 грам перга, известна като пчелен самун.

Заболявания на медоносната пчела

Медоносната пчела е податлива към разнообразни гъбични болести и то най-вече във етапа, когато към момента е ларва. Ако в кошера са проникнали гъбички, те унищожават килийките, където се намират ларвите, и бъдещите пчели се трансформират в кафява каша.

Възрастните медоносни пчели могат да се разболеят от паратиф. Той се провокира от нечисти водоизточници, които употребяват пчелите, както и от некачествена храна, обезпечена от пчеларя. В такива случаи пчелите не могат да летят, въртят се в спазми и най-после умират. Медоносната пчела в никакъв случай не умира в кошера, с цел да не го замърси - тя намира място отвън него.

Любопитни обстоятелства за медоносната пчела

 Медоносна Пчела

Медоносната пчела е същински биоробот, защото цялото й телце е цялостно със комплицирана летателна, звукова и осезателна инсталация, която й е нужна за подчинение на въздушното пространство. Освен това тя има и цялостен набор от биофизични устройства - щипки, четчици, гребенчета и жило. Медоносната пчела може да тича по земята, да лети, да смуче нектара на растенията, да лочи, да облизва, да гризе, да придвижва товари, които са 20 пъти по-тежки от нея.

Тя излъчва аромати, с които по химичен метод поддържа връзка с другите инсекти. Медоносната пчела създава разнообразни звукови сигнали, измежду които и ултразвук. Тя употребява за ориентировка в пространството магнитното и електричното поле на планетата. Роенето на кошерите зависи от лунните етапи. Интересен факт е, че пчелите са синоптици, те усещат въздушните приливи, които са сходни на морските.

Тъй като пчелата има пет очи, тя има обемно зрение и възприема поляризираната слънчева светлина. Пчелата вижда ултрафиолетовия набор на лъчите и разграничава цветовете. За нея обаче цветовете наподобяват друго - тя възприема аления цвят като черен, а белия - като зелен. Доказано е, че силата на зрението на пчелата е по-голяма от тази на орела.

Пчелите имат невероятна памет - те могат да летят на разстояние 14 километра от кошера си и след това да се върнат тъкмо там, където се намира той. Ако кошерът се реалокира на половин метър от мястото, където е бил, когато пчелата е отлетяла от него, тя няма да може да го откри.

Пчелите в никакъв случай не почиват. Те се движат непрекъснато, а когато доста се изморят прекомерно, престават да се движат за няколко минути, след което още веднъж се заемат с работата си. Точно по тази причина медоносната пчела се храни когато и да е на денонощието.

Недостатъци на медоносната пчела

Единственият минус на медоносната пчела е че тя може да провокира мощна алергична реакция при хора, които имат алергия към жилещи инсекти (оси, стършели, пчели и др.). Ако пчела ужили човек с алергия, е належащо незабавно той да бъде заведен на доктор или да му се дадат подобаващи антиалергични медикаменти.

Размножаване на медоносна пчела

Развитието на пчелата от яйце до възрастен образец се реализира за 21 дни. Пчелата живее от 35 до 270 дни. През първите 10 дни след раждането си пчелата чисти и храни сестрите си. На 12-я ден от живота си тя към този момент основава восък и прави пити. След това една седмица приема нектар от пчелите, които го събират, или извършва функционалността на надзирател. През останалото време от живота си пчелата събира нектар, прашец, прополис и вода.

Пчелните фамилии се развъждат с роене - делене на две фамилии. Старата кралица майка напуща кошера с половината пчели малко преди да се появи на бял свят идната кралица. Известно време изхвърчалият от кошера рой виси на клон и се оглежда за ново жилище. Младата кралица пчела още с появяването си на бял свят стартира да снася яйца.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР