Медиците отчитат по-малко имунизации срещу опасни инфекциозни заболявания по време

...
Медиците отчитат по-малко имунизации срещу опасни инфекциозни заболявания по време
Коментари Харесай

Тревожна тенденция: По-малко хора се имунизират срещу опасни инфекциозни заболявания

Медиците регистрират по-малко имунизации против рискови инфекциозни болести по време на епидемията от COVID-19  в България. За детски паралич, да вземем за пример, данните за страната за предходната година демонстрират, че към 91% са с приключена имунизация.

Снимка: bTV

С цел отбрана на популацията против полиомиелит или детски паралич е добре имунизационното покритие да е над 95%. В София през 2020 година приключена имунизация имат едвам 89 на 100 от хората. Следващата година покритието спада с още съвсем 5%, а предходната година равнищата стигат до над 95%. 

Снимка: bTV

За цялостна отбрана са нужни още две реимунизации през втората и шестата година от живота на детето.

На 100 души население показателят е едвам 0,25%

И двете деца на Мина Малеева имат всички наложителни имунизации за възрастта си. Тя има вяра в изгодите на целесъобразните ваксини като тази против варицела.

„ Това основава имунитет на обществото и на по-големите групи хора, което предотвратява разпространяването на заболяванията, против които вършим тези ваксини “, сподели Мина Малеева.

Буксуват законовите промени, макар че се работи по казуса от три месеца

По време на епидемията от COVID-19 в България доктор Даскалова вижда закъснение на имунизационната стратегия.

Сред наложителните ваксини е тази против детски паралич. При полиомиелита могат да се появят признаци като нараснала температура и настинка, при затруднение може да се стигне и до парализа.

„ Най-уязвимата група са бебетата и дребните деца, имунизацията е най-ефективният метод да спрем разпространяването на това заболяване “, сподели доктор Деница Даскалова, общопрактикуващ доктор.

Ваксината против детски паралич обезпечава имунитет през целия живот на индивида. За задачата би трябвало да се извърши цялата имунизационна скица.

При 5 до 15% от случаите с парализа настава съдбовен край съгласно данните от Европейския портал за имунизиране. За благополучие, у нас в последните над 20 години няма случай на детски паралич.

„ За да имаме сигурност и успокоение, че някое заболяване няма да бъде импортирано от друга страна, ние би трябвало да имаме една непоклатимост във високото имунизационно покритие, която да е обезпечена в продължение на няколко години – 95 и над 95% “, сподели доктор Лили Маринова, д.м. – епидемиолог, зам.-директор на СРЗИ.

Всички неимунизирани могат да бъдат инфектирани с полиовирус. Това акцентира нуждата от своевременна имунизация на децата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР