Медицинските специалисти са категорично за задължителното носене на маски в

...
Медицинските специалисти са категорично за задължителното носене на маски в
Коментари Харесай

Експерти: Трудно е, но децата трябва да са с маски в училище

 Медицинските експерти са изрично " за " наложителното носене на маски в учебно заведение. Темата беше дискутирана на 19-тата национална здравна среща " От зърното до здравето ", предава NOVA.

Въпреки терзанията на огромна част от обществото носенето на маски в учебно заведение към този момент е наложителна мярка против разпространяването на ковид, а експертите по здравни грижи са безапелационни, че това е добра стъпка в битката със болестта.

" Според мен е добре, макар, че разбирам, че им е мъчно, само че в края на краищата виждаме, че в учебните заведения има разпространяване. Това въпреки всичко е механична бариера, която стопира разпространяването на вируса ", каза вирусологът проф. Радка Аргирова.

Въпреки това обаче, носенето на маска дълготрайно време крие и своите опасности. " Учениците са заети в учебно заведение към 8 и повече часове. Носенето на една и съща маска за целия този интервал, съгласно мен наистина крие рискове от възпаление с други инфекции и при вероятно полепване на COVID-19 - губене на протективната фукнция на маската ", коментира алергологът доктор Тихомир Мустаков.

Именно по тази причина съгласно лекарите би трябвало да се обърне внимание на интервала през който би трябвало да се носят маските. " Трябва да бъде регламентирано какъв брой време да бъде носена маската, тъй като след към 2 до 4 часа тя стартира да става по-скоро разплодник на инфекции, в сравнение с предпазващ филтър ", споделя още Мустаков.

Не по-малко значими обаче са и другите ограничения за сигурност. " Нека по-често да се сменят облеклата, да се изпират. Да се дезинфекцират освен ръцете и маската, за която стана въпрос, само че и облеклата ", посочва Радка Аргирова.

С началото на образователната година се появиха и нови случаи на инфектирани с ковид, но съгласно експерти повода не е връщането на учениците в класните стаи.

" Аз мисля, че е от предишен интервал, тъй като до колкото имам сведения - това беше безусловно в първите дни на образователната година. Мисля, че в идващите дни ще има още повече открити възпитаници с положителен тест ", смята Аргирова.

На този стадий маските в учебно заведение остават наложителни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР