Медицински специалисти от цялата страна излизат на протест в подкрепа

Медицински специалисти от цялата страна излизат на протест в подкрепа ...

Медицинските сестри възобновяват протестите си.


Медицински специалисти от цялата страна излизат на протест в подкрепа на дисциплинарно уволнената от частна болница Мая Илиева. Тя беше един от организаторите на демонстрациите с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Демонстрацията ще се проведе на булеварда пред лечебното заведение, в което до скоро е работела Илиева, съобщава БНР.

Медиците ще носят лентички "Не на страха" и "Аз съм Мая Илиева".

Омбудсманът Мая Манолова защити уволнена медицинска сестра, лидер на синдикална организация на КНСБ в болница "Токуда" и организатор на протеста на медицинските специалисти. 

Медицинската сестра Мая Илиева пък обясни, че е изгонена от болницата именно заради организирания от нея протест. Тя се закани да си търси правата в съда. Заповедта за уволнение й е била връчена в събота по време на дежурство в реанимацията. Илиева се оплака, че е лидер на синдиката в болницата от 2012 г., а от тогава до сега се е търсел повод да бъде изгонена. Още по тематаКабинетът отпусна 50 млн. лв. за увеличаване на заплатите на здравните работнициМедицинските сестри отново излязоха на национален протестМедицински сестри излизат на национален протест

В позицията си до медиите от болница "Токуда" обясняват, че причината за дисциплинарното уволнение на Мая Илиева са "нейни конкретни действия и бездействия при и по повод изпълнение на непосредствените ѝ професионални задължения". От лечебното заведение уточняват още, че наложеното наказание няма общо със синдикалната й дейност и подобни внушения са несъстоятелни.

Междувременно от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи със специална позиция застанаха на страната на уволнената си колежка, като я насърчиха да търси истината в съда. "

Пред "Хоризонт" главната сестра на столичната болница по Белодробни заболявания Веселина Ганчева заяви: "Излизаме всички, които не са работа. Отделно от септември започваме масови протестни действия и този път ще бъдем много твърди и безапелационни. Ние се борим за адекватно на труда и квалификацията ни заплащане...“

Омбудсманът Мая Манолова ще подкрепи протестиращите медици. Протести в подкрепа на Мая Илиева и за по-добри условия на труд ще се проведат и в Пловдив, Варна и Момчилград.

В Кърджали протестът на медицинските специалисти е насрочен в края на работния ден. Той ще се проведе на площада в Момчилград, след което ще има шествие по централната улица. Очаква се в проявата да се включат около 60 души от четири населени места.

В протеста няма да се включат членовете на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Кърджали. Председателката на местната структура Росица Генчева смята, че колежката й Мая Илиева не е човекът, който да обедини съсловието, а вместо това го разделя.

Медицинските специалисти във Варна излизат днес в 17,00 часа на протест до сградата на Общината. Протестът е под наслов “Аз съм Мая Илиева – не на страха“.

Източник: investor.bg