Медици и работещи в спешни центрове се обединяват в национален

...
Медици и работещи в спешни центрове се обединяват в национален
Коментари Харесай

Медици и работещи в спешни центрове заидно на Национален протест

Медици и работещи в незабавни центрове се сплотяват в народен митинг, който има за цел усъвършенстване на изискванията на труд и нарастване на заплатите. Организиран от профсъюз " Защита ", митингът ще се организира в центъра на София, като участниците ще изразят своите претенции пред постройката на Народното събрание.

Основните претенции на протестиращите са свързани с усъвършенстване на заплатите, по-добри условия на труд и смяна на категорията на техния труд от трета към първа. Медиците и личният състав в незабавните центрове са на предния фронт на битката с медицинските незабавни обстановки и здравни проблеми, което прави техните претенции още по-важни за здравето и сигурността на нацията.

Основните претенции са : по-добри условия на труд, нарастване на заплатите, нарастване на месечната прехрана на центровете, първа категория труд и други.

Вчера, депутатите от бюджетната комисия утвърдиха спомагателни средства за нарастване с 20% на фонд " Работна заплата " в Спешната помощ и в районните здравни инспекции. Този ход от страна на властта може да бъде обсъждан като стъпка в посока на отговарянето на някои от настояванията на протестиращите, само че медиците остават настоятелни в своите претенции за по-висок бюджет и усъвършенстване на изискванията на труд .

Заместник-председателят на Национален профсъюз " Защита " Милена Атанасова съобщи в ефира на " Нашият ден ", че задачата на демонстрацията е да се насочи " публично искане до президента на републиката за привикване на Консултативния съвет по национална сигурност ". Тя акцентира, че има голяма възможност Спешната помощ в страната да бъде застрашена, в случай че не се подхващат съответни дейности за усъвършенстване на изискванията на труд и здравни грижи.

Тя изясни също, че протестиращите ще минават през Министерството на здравеопазването, защото центровете за Спешна помощ са вторичен разпоредник с бюджет и напълно зависят от бюджета на Здравното министерство. Синдикатът желае да бъде обезпечено нарастване на бюджета с към 25 млн . до края на тази година, с цел да се обезпечат по-добри условия за незабавните медици и здравни служащи.

Представителност на протеста…

" Ще има протестиращи от цялата страна. Току що дойдоха сътрудниците от Варна, за което ги поздравявам. За да бъдат в 9:00 часа в София, може да си представим в какъв брой са тръгнали да пътуват. Тези, които не могат да участват заради служебна ангажираност, тъй като и те би трябвало да се грижат за българските жители, ще се включат по места – с включени сирени на обяд ", сподели още Атанасова в изявление за.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР