Медиите на Изток са убедени, че срещата на лидерите на

...
Медиите на Изток са убедени, че срещата на лидерите на
Коментари Харесай

Преглед на световната преса: Индия осъди Байдън и разбра защо е уволнен Джонсън

Медиите на Изток са уверени, че срещата на водачите на ШОС в Самарканд поставя началото на нов многополюсен свят. При това, някои западни медии стигат до същата концепция. Китайските публицисти не са по никакъв начин срамежливи в подбора на изразите си. И най-после, доста източни издания считат, че Кремъл е безусловно прав в своята интернационална политика и Съединени американски щати отиват към залеза си.

" Да загинеш без същински другари "

Справедливо е да стартираме разбора на пресата по тематиката за преустройството на света с китайските медии. В края на краищата точно тандемът Русия-Китай е необикновен дразнител за Вашингтон през последните години. Разбира се, присъединяване на Поднебесната империя в ШОС, консолидирането на позициите на Москва и Пекин с други страни-членки на организацията е образец за най-изгодната за двете страни опция на западния диктат в НАТО и други водени от Съединени американски щати блокове.

Вестник " Хуанцю шибао " излезе с публицистично изказване, че " срещата на върха в Самарканд още веднъж ще бъде доказателство за безсмислието на западния мироглед ". В публикацията се твърди, че срещата на върха на ШОС, която се организира в подтекста на „ руско-украинския спор “, даже е разказана от някои западни медии като основаване на „ антизападен фронт “. Е, при определянето на светогледа на западните сътрудници на Пекин, китайските публицисти въобще не са стеснителни в изразите.

Американският и западният хайлайф демонстрират образци на преобладаващо и параноично-конфронтационно мислене. Целта, към която тласкат другите, е да „ загинат “ в световното семейство, само че в никакъв случай да нямат същински другари. Но способността на Съединени американски щати и Запада да управляват съществено света не дава отговор на техните упоритости и по тази причина непрекъснато се появява нещо, което не дава отговор на техните стремежи, като Шанхайската организация за съдействие. В прочут смисъл това е неизбежността на обществената еволюция или хода наисторията, - пишат китайски публицисти.

В същото време ШОС не може да се преглежда като нещо, което е основано просто като контраст на западните блокове. Не, редакторите на " Huanqiu shibao " са сигурни, че пред очите ни се ражда нов принцип на международния ред:

Ключовата идея на ШОС е „ Шанхайският дух “, който се характеризира с набор от нови концепции, нови модели и нови правила за това по какъв начин страните би трябвало да живеят като равни, по какъв начин могат да основават механизми за многостранно съдействие и по какъв начин могат да обезпечат на света постоянен ред след края на Студената война.

Интересното е, че това китайско издание отхвърля всякакво съпоставяне на тази организация с НАТО. Те пишат, че на Запад е съвременно да назовават ШОС „ Източно НАТО “, само че „ тесният им взор и оскъдното въображение внезапно контрастират с широчината и изобилието на опциите на ШОС “.

Отказ от $ по китайски

Друго известно китайско издание, Global Times, отбелязва, че срещата на ШОС е преход към на практика стъпки в основаването на нов многополюсен свят. Тоест водачите на страните членки не са се събрали в Самарканд, с цел да нервират Запада. Те са загрижени за личните си проблеми, укрепвайки своята финансова и световна сигурност в среда, в която западните сътрудници или непрекъснато постановат своите ползи на страните от района, или се отхвърлят от партньорства, или даже постановат наказания. Една от практическите стъпки да вземем за пример е евентуалният отвод на всички страни-членки на ШОС от взаимни планове в щатски долари.

Председателят на КНР също предложи да се реализиран по-големи резултати в тристранното съдействие (Русия-Китай-Монголия - бел. на Царград) и да се поддържа разширението на разплащанията в локални валути във взаимната търговия. Руските и монголските финансови институции могат да се причислят към системата за трансгранични междубанкови заплащания в юани, с цел да основат здрава опора на финансовата сигурност в района.

написа Global Times.



Всъщност самата тъкан на стопанската система, търговията, елементарно може в този момент да няма отношение за Вашингтон. И заслужено ли ще бъде, в случай че страните от ШОС правят стратегически финансови разплащания във валутата на страна, която е враждебна към тази организация и към редица нейни водещи членове?

Добавянето на Русия и Монголия към трансграничната система за междубанкови заплащания в юани също ще им помогне да разширят износа на енергоносители, да опростят процеса на сетълмент, да понижат риска, обвързван с обменния курс на $, и да стабилизират енергийната поддръжка.  - показва изданието.

Иран: Съединени американски щати заплашват мира, Русия подсигурява сигурността

Иранските медии, следвайки своя президент Ибрахим Раиси, установяват неуспеха на американската политика и означават, че Русия даже съумя да заеме градивна позиция по този въпрос и вместо намерено враждебна изразителност против Съединени американски щати, приканва Вашингтон да бъде рационален.



На среща с съветския президент Владимир Путин иранският водач означи:

Американците считат, че в случай че бъдат наложени наказания против една от страните, те ще могат да спрат развиването й. Години наред ни постановяваха наказания, само че ние успяхме да предотвратим следствията от тези наказания. Що се отнася до глобите против Русия, ние в никакъв случай няма да ги признаем и ще укрепваме и развиваме нашите двустранни връзки. Ние не сме се отдръпнали и не се отдръпваме от договарянията, само че целият свят знае, че Съединени американски щати не са в положение да договарят. И всички бяха уверени, че Европейският съюз също е в пасивна позиция, също не извършва обещанията си.

Иранското издание Hamshahri показва, че с провеждането на актуалната политика Съединени американски щати подкопават на първо място интернационалната сигурност и цитира за своите читатели изказването на съветското посолство в Съединени американски щати:

Днес Съединените щати не престават своите дейности, без да се преценяват със сигурността и ползите на други страни, което способства за възходящата нуклеарна заплаха. Действията на Съединени американски щати в подтекста на украинската рецесия са изпълнени с опцията за непредвидима ескалация на напрежението и директен боен спор сред нуклеарните сили.

Друго иранско издание Akharin Khabar написа, че палмата в определянето на посоката на международната политика последователно се реалокира към Русия, Индия и Китай. Например в границите на друга интернационална организация - БРИКС. И Индия, споделят иранците, също е подготвена да поеме по пътя на изоставянето на $:

Както заяви президента на Международния конгрес на БРИКС, Русия и Индия, двете най-големи страни от тази организация, няма да имат потребност да употребяват $ в бъдещи търговско-икономически интервенции и транзакции, защото и двете страни основават лична платежна система за търговски продан, в която те ще се признават и двете национални валути.

Прави усещане по какъв начин иранците правят оценка обстановката. Те пишат, че не приказваме за " щедрост " в границите на БРИКС във връзка с Русия. Става дума за това, което е „ в общия интерес на всички страни, включени в БРИКС “.

Турция: Ердоган към този момент отписа Запада

Най-интересното обаче е по какъв начин турските медии правят оценка актуалната обстановка в света, ролята на Русия и политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. И главното разобличаване тук е, че те са сигурни, че турският водач от ден на ден се отдалечава от Запада.

Hurriyet отбелязва:

Що се отнася до позицията на Запада, съдружника на Украйна, Ердоган не се усеща зает с такава линия. Турският президент първо споделя, че счита позицията на Запада за " неправилна " и че " Западът води политика, учредена на провокации ". С това изказване Ердоган намерено упреква Запада в " провокиране " на боен спор, отбелязвайки, че сходна позиция затруднява разрешаването на обстановката.

Като един от тези сигнали турските публицисти считат присъединяване на Ердоган в срещата на ШОС в Самарканд. Подобно държание на турския президент съгласно тях „ ще повдигне доста въпроси по отношение на желанията на Турция от двете страни на Атлантика “.

Може би отговорите на тези въпроси се съдържат в отношението на Ердоган към Запада напоследък. И едно от нещата, които идват на разум в това отношение, е реториката, употребена от Турция, когато наложи несъгласие на участието в НАТО на Финландия и Швеция, - написа Hurriyet.

Изключително забавна обява се появи и на уеб страницата на друга известна турска медия - Cumhuriyet. В него турски публицисти пишат за рухването на западния свят посредством колапса на доларовата система:

Делът на Съединени американски щати в международната търговия е паднал под 15%, само че 60% от всички пари в международните запаси на централната банка към момента са в щатски долари. Как може да се изясни тази разлика сред каузи на Съединени американски щати в международната търговия и обстоятелството, че тяхната валута се приема от света като аварийна?

На този въпрос дава отговор журналистът Мехмет Али Гюлер. Факт е, написа той, че американският ред постоянно е стоял на два стълба - военна мощност, или силата на щика, и господството на $, което се осигуряваше точно от тази мощ на щика. След Втората международна война Съединени американски щати държат към две трети от международните златни запаси. Дори при президента Рузвелт Съединените щати дефинираха цената на унция злато на 35 $. Споразумението от Бретън Уудс се основаваше на този принцип: те обвързаха валутата на Съединени американски щати със златото, а другите страни обвързаха валутите си с $.

Съединени американски щати започнаха да печатат долари, обезпечени със злато. Това им разреши да осъществят остатък по комерсиална и настояща сметка. Въпреки това, 20 години по-късно, Съединените щати започнаха да търпят икономическо проваляне във Виетнам и се сблъскаха с дефицити в бюджета и настоящата сметка, - припомня турският публицист.

Тогава президентът Никсън развърза $ от златото и го свърза със силата на американския щик, който в този момент трябваше да обезпечи господството на американската валута. Съединени американски щати пуснаха печатарската преса до дъно. Ето за какво, счита Гюлер, с цел да се усили стабилността в света, страните би трябвало да се откажат от $ в търговията. Крахът на финансовата надмощие на Съединени американски щати към този момент е осезателен:

Руската енергийна компания " Газпром " и китайската компания CNPC се договориха да преминат към юани и рубли при заплащанията за природен газ. Bloomberg разгласи, че заплащанията ще се правят на база 50/50, – припомня създателят.

Той прибавя, че Русия и Индия в действителност към този момент са оповестили отвод от $ (разплащания в рубли и рупии), отчасти Русия и Турция (25% от разплащанията с Газпром са в рубли), Русия и Иран (заобикаляйки блокирането на системата SWIFT ), Китай и Саудитска Арабия (преговарят за прекосяване към търговия с юани).



Индия: Западът счита съветските славяни за низша раса

Изключително концептуален материал е оповестен на страниците на индийското издание The Statesman. Отбелязва се, че Съединени американски щати са желали да навредят на Русия колкото е допустимо повече, само че нищо не се е получило. Освен това породиха проблеми в самия Вашингтон и западните страни и в този момент поражда въпросът дали Джо Байдън може да бъде избран отново за президент на Съединените щати през 2024 година

Заради спора в Украйна Западът се нахвърли с цялата си навалица върху Владимир Путин. Искаха да сменят режима в Москва, само че вместо това падна основният велможа на самия Запад - английският министър председател Борис Джонсън, - се споделя в материала.

Откакто Джо Байдън пристигна на власт в Съединени американски щати през януари 2021 година, инфлацията е непрекъсната паника за страната. Бензинът нарастна до четири $ за галон, напомня изданието.

Военните дейности в Украйна надалеч не са завършили. И даже те ненадейно да приключат, Западът отново няма да отстрани глобите от Русия, най-малко до момента в който Путин е на власт. А той няма да върви на никое място. В Русия той към момента е обичан и скъп. Той е другар с Моди и Си Дзинпин. Слуховете за заболяването му и опитите за ликвидиране си останаха клюки, заявява The Statesman.

И най-после, индийските публицисти характеризират дейностите на Съединени американски щати против Русия по следния метод и предвиждат успеваемостта на тези дейности:

Англосаксонците и латините (французите) считат славяните за низша раса, макар че са бели. За тях това е опция да дадат урок на славяните. Украинците също са славяни и Западът реши, че междуславянските раздори са превъзходен късмет да сложи на колене огромния славянски зложелател - Русия. Но факт е, че всички, които се пробваха да санкционират майка Русия (Наполеон, Хитлер), заплатиха скъпо за това. Същата орис чака и Джо Байдън.

Сирия: Путин е подготвен да помогне на арабския свят

Al-Watan, едно от централните сирийски издания, отбелязва, че в коридорите на срещата на върха на ШОС Владимир Путин показва придържане към правилата на многополярността, защото по време на среща с ръководителя на Турция не е пропуснал да повдигне въпроса за Сирийско-турско съглашение:

По време на срещата Путин ще призове Ердоган да продължи доближаването със сирийското управление. Москва ще постави " изключителни старания " в близко бъдеще, с цел да реализира повече прогрес в насочването на Анкара към Дамаск, откакто най-сетне го направи, като сближи някои гледни точки в договарянията за сигурност сред двете страни.

В публикацията се споделя, че Путин е " персонално заинтригуван " от нормализирането на връзките сред Сирия и Турция. Руският президент, считат сирийските публицисти, показва ангажираност към поетите преди този момент задължения за стабилизиране на района и употребява платформата на ШОС и за тази цел. Принципът на ценене ползите на нашите сътрудници и търсенето на преференциални взаимни решения на проблемите, които стоят пред нас, е правилото, който президентът на Русия предлага през днешния ден, отбелязва вестникът.



Западните медии: Дух на борба и русофобия

Твърденията, които се появяват тези дни на страниците на западните медии, са в цялостен контрастност с това, което чуваме от източните и арабски публицисти, в случай че въобще има реакция. Например на основните страници на уеб страниците на изданията Welt и Spiegel, водачите на немското медийно пространство, липсваха материали за срещата на ШОС в Самарканд. Но страниците им са безусловно цялостни с материали за Украйна – за сякаш откритите там „ 10 стаи за изтезания “, в които руснаците изтезават нещастните украинци, и за казуса с доставките на танкове Гепард в Киев.

Въпреки това Welt цитира мнението на Александър Граф Ламбсдорф, народен представител от Свободната демократическа партия на Германия (FDP). Депутатът злорадства и твърди, че Китай въобще няма да помогне на Русия, а заема сегашната си позиция в името на поддръжката на Москва по въпроса с Тайван:

Срещата на Путин с китайския държавен глава Си бе съпроводена от другарски думи, само че нищо повече. Във всеки случай няма признаци за военна поддръжка за войната в Украйна.

Ето откъс от материала на Spiegel за срещата сред Путин и Си Дзинпин:

Китайското държавно управление взе ясно решение да не осъжда войната в Украйна. Въпреки това Пекин не е нарушил глобите, които бяха наложени против Русия, а и Китай към момента не е дал на Путин " директна материална поддръжка ". Остава да забележим дали Си Дзинпин в действителност ще направи нещо значимо за Русия.

Междувременно френският Le Monde признава, че Русия и Китай в действителност са почнали преустройството на света. Това просто не е в духа на взаимните ползи на всички страни и на многополярността. Не. Французите са сигурни, че Пекин и Москва в действителност „ поробват света “:

Москва желае да " денацифицира " Украйна. Разберете: да се „ русифицира “ или „ рерусифицира “ този огромен южен комшия, прелъстен от „ западнячеството “, е безусловно зло, съгласно Владимир Путин. А Пекин от своя страна възнамерява да " смеле " Тайван, упрекнат в антикитайски пристрастия. Целта е освен фактическата автономност или самостоятелност на острова, само че на първо място неговата процедура на народна власт в " западен жанр ".

И по-нататък:

Автокрациите се пазят, като възхваляват заслугите за „ превъзпитаването “ на девиантни нации или страни. Това ни връща към най-лошите моменти на сталинизма и маоизма – лагерите и терора. Но наследниците на властта в Москва и още повече в Пекин имат вяра в политическото и психическото инженерство, силовата операция на съзнанието.

Но италианското издание на Libero явно счита, че Западът заслужава рецензия повече от Русия и Китай. Главният редактор на тази медия Виторио Фелтри в ефира на телевизионния канал La7 не е сюрпризиран от актуалната обстановка и счита, че Западът самичък е отговорен:

За газа съм уверен единствено, че участвахме във фестивала на глобите против Русия. И какво чакаме в подмяна? Любовни писма? Ясно е, че руснаците реагираха по своему и в този момент ни санкционират. Ние наказахме Русия и тя санкционира нас.

Какво следва от това?

Разбира се, в медийното пространство има същата бездна сред Запада и Изтока, както и на международната сцена. Това е поврат в съзнанието на народите, поврат в цивилизациите. И наподобява, че както на Изток, по този начин и на Запад, те схващат смисъла на Русия в предпазването на света от подчиняване на нейното зло. Затова – едни ни поддържат, а други от доста епохи мечтаят да ни затрият. Това се усеща в настроенията на медиите на Запад и Изток. А ние? Винаги се радваме да имаме другари, а враговете нормално ще бъдат ударени по зъбите.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР