Medical News Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) стартира едноседмична кампания за

...
Medical News
Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) стартира едноседмична кампания за
Коментари Харесай

ИАЛ призова за съобщаване на подозирани нежелани реакции след ваксинация

 Medical News Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) започва едноседмична акция за разпространение смисъла на съобщаването на подозирани нежелани реакции след имунизация, осведомят от Министерството на здравеопазването.

Шестата годишна акция " Седмица на лекарствената сигурност “ ще се организира в интервала 1-7 ноември 2021 г., като се концентрира върху имунизациите. Агенциите по медикаментите от 64 страни ще насърчават медицинските експерти, екипите на националните имунизационни стратегии, както и хората, които са имунизирани, тези, които се грижат за тях, и фамилиите им да оповестяват за проблеми, зародили по отношение на ваксини, в това число имунизациите против COVID-19.

Ваксините са на-добрият метод за отбрана от инфекциозни заболявания и към този момент са избавили живота на милиони хора. Както при всички медикаменти, и при имунизациите може да настъпят нежелани реакции. Чрез съобщаване на подозирани нежелани реакции на Изпълнителна организация по медикаментите, се спомага зза определяне на нови нежелани реакции и събирането на повече информация за известните нежелани реакции, показват от ведомството.

От там допълват, че всяко известие е от голяма важност.

Медицинските експерти, изключително тези, които ползват ваксини, се предизвикват да разискват нежеланите реакции с пациентите и да наблюдават за нови или редки подозирани нежелани реакции на имунизациите.

Тази акция идва в сериозен миг, когато милиони хора се имунизират против COVID-19, само че по този начин също се отнася и за всички ваксини.

Съобщаването на подозирани нежелани реакции в ИАЛ е допустимо посредством тел.: +359 2 8903417; e-mail: [email protected], онлайн: www.bda.bg/Формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от немедицински лица или Формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от медицински експерти.

То има съществена роля за подкрепяне на организацията при следенето на безвредната приложимост на всички ваксини, с цел да пази здравето на обществото посредством ефикасна регулаторна активност, означават от Министерство на здравеопазването.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР