mediapool.bgМладите лекари, които специализират на държавна издръжка, ще са длъжни

...
mediapool.bgМладите лекари, които специализират на държавна издръжка, ще са длъжни
Коментари Харесай

Проект: Младите лекари ще са длъжни да работят у нас 3 години в болници по избор

mediapool.bg

Младите лекари, които специализират на държавна прехрана, ще са длъжни да работят 3 години в български лечебни заведения, в противоположен случай ще връщат пари на страната. Това планува редактираният план на наредбата за специализациите, който здравното министерство разгласява за наново публично разискване поради настъпили основни промени в първичния вид след постъпилите мнения.

Предишният вид задължаваше младите лекари, които специализират на държавна прехрана, да работят в болничното заведение, където специализират, за период, еднакъв на периода на образованието или сред 3 и 5 години за другите медицински специалности.

Работа в лечебни заведения по желание

В новия вид отпада в началото плануваното обвързване базите, които образоват специализанти по медицина на държавна прехрана, да ги назначават на работа за периода на образованието. Новото предложение на Министерство на здравеопазването е специализантите да могат да избират лечебни заведения - области или общински - в които ще са длъжни да работят по добитата компетентност за период от три години.

Ако специализантът на държавна прехрана не извърши задължението си да работи по добитата компетентност за период от три години у нас, той ще дължи обезщетение на Министерството на здравеопазването в размер на изплатената дотация за периода на неговото образование. Ако специализантът е отработил част от наложителния тригодишен интервал, компенсацията се пресмята съразмерно.

Всяка година здравният министър в период до 31 декември ще дефинира по специалности лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психологично здраве, центровете за кожно-венерически болести, комплексните онкологични центрове, центровете за незабавна здравна помощ и центровете за трансфузионна хематология, в които специализантите на държавна прехрана могат да стартират работа. Ще бъдат определяни и областите или общините, на територията на които специализантите могат да стартират работа в лечебни заведения за извънболнична помощ. Министерство на здравеопазването ще субсидира и базите за образование по Обща медицина, с цел да се насърчи специализацията на бъдещите общопрактикуващи лекари.

Според здравното министерство новият ред е доста по-гъвкав и дава опция от една страна на младия доктор да има по-голяма независимост на избор къде да работи, а от друга – на работодателя да има право да прави преценка на персоналните и професионални качества на придобилия компетентност.

“При този ред също се реализира задачата да бъдат задоволени потребностите на популацията в районите с открит дефицит на експерти “, показват от Министерство на здравеопазването.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: