Медът, често наричан течното злато, е един от най-ценните дарове

...
Медът, често наричан течното злато, е един от най-ценните дарове
Коментари Харесай

Мед от акация - свойства и характеристики

Медът, постоянно именуван " течното злато ", е един от най-ценните блага на природата. Това е освен сладка приятност, само че също по този начин идва с голям брой изгоди за здравето.

Сред многото разновидности на меда акациевият мед се откроява със своите неповторими свойства и характерности. В тази публикация ще разгледаме какво прави акациевият мед толкоз специфичен.

 Млада акация Снимка: Hans / pixabay.com

Акациевото дърво и неговият нектар

Акациевият мед е кръстен на нектара, събран от деликатните и бели цветове на дървото акация, по-специално дървото Robinia pseudoacacia. Тези дървета са родом от Северна Америка, само че са били необятно култивирани в разнообразни елементи на света, в това число Европа.

Нектарът на акациевото дърво е неповторим с това, че създава мед с доста ярък, съвсем транспарантен цвят. Цветовете също са мощно ароматни, допринасяйки за деликатния усет на меда.

Характеристики на акациевия мед

Цвят и прозрачност: Акациевият мед е прочут със своята забележителна прозрачност и бледен, полупрозрачен цвят. Често се разказва като „ бяло като вода “ или „ сходно на стъкло “. Това го отличава от по-тъмните, кехлибарени нюанси на други сортове мед.

Мек усет: Акациевият мед се отличава с тънък, мек усет с гальовен флорален мирис. Неговата лекост го прави повсеместен подсладител, който добавя необятна гама от храни и питиета. Особено желан е от тези, които избират по-слабо изразен меден усет.

Бавна кристализация: Акациевият мед има високо наличие на фруктоза, което инхибира кристализацията. Това значи, че остава течен за нескончаем интервал от време, което го прави комфортен за напояване върху ястия или разбъркване в питиета.

Ниско наличие на прашец: Акациевият мед нормално има невисок брой полени. Това го прави добър избор за хора с поленови алергии, които може да са чувствителни към други сортове мед.

Антимикробни свойства: Подобно на доста типове мед, акациевият мед има естествени антимикробни свойства заради наличието на водороден пероксид. Използва се от епохи за усмиряване на възпалено гърло и кашлица.

Ползи за здравето от акациев мед

 Мед от акация

Помощ за храносмилането: Акациевият мед постоянно се предлага поради капацитета му да успокоява храносмилателни проблеми като киселинен рефлукс и стомашни язви. Може да помогне за понижаване на възпалението и поощряване на заздравяването.

Ползи за кожата: Когато се ползва локално, акациевият мед може да бъде потребен за здравето на кожата. Неговите антимикробни свойства могат да подкрепят заздравяването на рани и могат да оказват помощ за лекуване на леки кожни раздразнения.

Облекчаване на кашлицата: Успокояващите свойства на акациевия мед го вършат известен избор за облекчение на кашлица и болки в гърлото. Може да се употребява непосредствено или да се прибавя към билкови чайове за в допълнение облекчение.

Енергиен подтик: Благодарение на естествените си захари акациевият мед може да обезпечи бърз енергиен подтик, което го прави по-добра опция на модифицираните захари.

Кулинарни използва на мед от акация

Мекият усет и бавната кристализация на акациевия мед го вършат универсална съставна част в кухнята. Може да се употребява като натурален подсладител в чай, кафе и десерти. Това е възхитителна бликам за палачинки, вафли и кисело мляко и се съчетава отлично с плодове, изключително горски плодове и смокини. Нежната наслада на акациевия мед също добавя сиренето като козе сирене и синьо сирене, което го прави желан избор за дъски за салами.

Акациевият мед е неповторим и скъп тип в света на меда. Неговата изключителна прозрачност, мек усет и евентуални изгоди за здравето го вършат известен избор както за кулинарни, по този начин и за лечебни цели. Независимо дали желаете да подсладите чая си или да лекувате възпалено гърло, акациевият мед е златен балсам с деликатна нотка на сладостта на природата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР