Медан, Индонезия – През последните две седмици Конституционният съд на

...
Медан, Индонезия – През последните две седмици Конституционният съд на
Коментари Харесай

Възрастта не е пречка, тъй като Индонезия се подготвя за изборите през февруари 2024 г.

Медан, Индонезия – През последните две седмици Конституционният съд на Индонезия обмисля постоянно обсъжданата в международен мащаб тематика за възрастта и дали тя въпроси за политическа работа.

Миналата седмица съдът трябваше да се произнесе по правно обжалване за понижаване на настоящата минимална възраст за претендентите за вицепрезиденти и президенти от 40 на 35 години.

Продължете да четете < /h2> лист от 3 детайла Прабово в Индонезия се записва в тристранна президентска конкуренция през 2024 година

Прабово избира сина на Джокови за претендент за президент на Индонезия Индонезийският съд се произнася по отношение на допустимостта на претендентите за президент завършек на списъка

Съдът отхвърли делото, поддържайки, че претендентите би трябвало да са навършили 40 години, с цел да могат да се кандидатират, само че прибавиха предизвестие.

Кандидатите, които към този момент са били определени на обществена служба, ще имат право да се състезават даже в случай че са на възраст под 40 години. Решението проправи пътя за 36-годишния наследник на президента Джоко „ Джокови “ Видодо, Джибран Ракабуминг Рака – актуалният кмет на Суракарта – да се кандидатира като претендент за вицепрезидент.

Съдът също беше претрупан да прегледа деликатно горната възрастова граница за претендентите, откакто беше подадено оборване за изключване на тези над 70 години.

Това предизвикателство също беше отхвърлено, което подсигурява, че Прабово Субианто, 72-годишен повторен претендент за президент и сегашен министър на защитата, може да взе участие в акция за най-високия пост.

Прабово и Джибран публично се записаха като претенденти за президент и вицепрезидент в сряда.

Въпреки че Конституционният съд на Индонезия постанови, че нито един мъж е прекомерно млад, нито прекомерно остарял, с цел да се кандидатира за служба, случаите подчертаха дългогодишни диспути по отношение на възрастта и какво значи тя за способността на индивида за политическо водачество.

Саймън Бът, професор по индонезийско право в Юридическия факултет на Университета в Сидни, сподели пред Al Jazeera, че мощен мотив против възрастовите ограничавания за изборна служба е конституционният принцип на демокрацията.

„ Идеята е, че до момента в който гласоподавателите имат достъп до цялостна информация, тъй че да могат да вземат осведомено решение за кого да гласоподават, тогава би трябвало да оставим на гласоподавателите да решат, без значение от възрастта “, сподели той.

„ В края на краищата към този момент има условие претендентите да са годни и здрави, с цел да се кандидатират или заемат поста. Предполагам, че това ще се оправи с всеки мотив, че претендентът е прекомерно остарял. Ако той или тя е душевен и физически здрав, тогава за какво не? “

Индонезия ще организира по едно и също време президентски и законодателни избори на 14 февруари идната година, като към 205 милиона от 270-милионното население на страната ще имат право да гласоподават.

Другите президентски и вицепрезидентски двойки, които се състезават в изборите, са някогашният губернатор на Централна Ява, Ганджар Праново, който е на 54 години, и координиращият министър по политическите, правните въпроси и въпросите на сигурността на Индонезия, доктор Махфуд, който е на 66, като както и някогашният кмет на Джакарта, 54-годишният Аниес Басведан и 57-годишният Мухаймин Искандар, заместник-председател на Съвета на националното посланичество.

Старите способи

Но освен в Индонезия възрастта на политическите претенденти се трансформира в правна и социална тематика.

В Съединените щати актуалният президент Джо Байдън беше най-възрастният човек, станал президент на страната, когато завоюва изборите на 77 години през 2020 година Напредналата възраст на Байдън – той още веднъж се кандидатира за поста през 2024 година – беше употребена да сложи под въпрос способността му да ръководи на фона на изказвания за хипотетичен физически и когнитивен крах от страна на съперниците му.

През септември някогашният президент Доналд Тръмп, който евентуално ще бъде главният противник на Байдън през 2024 година, сподели на дясната среща на високо ниво „ Молете се, гласувайте, изправете се “, че Байдън е „ с когнитивни увреждания и не е в положение да управлява “. На 77 години самият Тръмп не е младеж.

В по-широка Югоизточна Азия някои водачи също са изкривени към по-стария завършек на демографската група.

Ануар Ибрахим, министър-председателят на Малайзия, е на 76 години. Махатхир Мохамад, който беше министър-председател на страната от 1981 година до 2003 година, стана най-възрастният водач в света през 2018 година, когато постави клетва в служба на 92-годишна възраст.

Междувременно в Сингапур настоящият министър-председател Ли Хсиен Лун е на 71 години, до момента в който в Камбоджа 71-годишният Хун Сен беше министър-председател до юли тази година, когато 46-годишният му наследник Хун Мане го смени. < /p>

И въпреки всичко, до момента в който по-възрастните политици може да бъдат осмивани като прекомерно слаби, с цел да ръководят, по-младите водачи също са изправени пред въпроси по отношение на способността си да управляват дейно.

Бът от университета в Сидни сподели, че това отразява чувството за липса на политически и житейски опит.

Джасинда Ардерн беше най-младата жена началник на държавното управление в света, когато постави клетва като министър-председател на Нова Зеландия през 2017 година на 37-годишна възраст, до момента в който някогашният министър-председател на Финландия Сана Марин беше на 34 – като и двете дами бяха набелязани поради възрастта си и хипотетична липса на опит.

В Индонезия Гибран е изправен пред сходна рецензия, изключително като се има поради, че единственият му политически опит е като кмет на Суракарта – град с към половин милион души в Централна Ява, прочут също като Соло. Той беше на тази работа единствено две години, преди да стане претендент за вицепрезидент.

Titi Anggraini, член на консултативния съвет на Асоциацията за избори и народна власт и учител по конституционно право в Universitas Indonesia, сподели пред Al Jazeera, че казусът с по-младите претенденти е нещо, което не може да бъде избегнато в сегашния индонезийски политически пейзаж. < /p>

Около 31 % от гласоподавателите в Индонезия са на възраст под 30 години, съгласно данни на Генералната изборна комисия.

„ Вече не е подходящо да се ползва дихотомия на водачеството, учредена на възрастта, изключително на фона на наклонността на доминиране на млади гласоподаватели и младежи в демографския състав на Индонезия “, сподели тя.

Анграини добави, че фактът, че някои претенденти са по-млади, би бил неправилен, в случай че към момента водят акция и ръководят по остарелия метод.

Индонезийската политика от дълго време е преследвана от обвинявания в непотизъм, кронизъм и корупция.

„ Ако изборът на претенденти зависи единствено от един или двама души във вътрешната политическа партия, тогава няма да има огромен смисъл в наличието на такова младо управление, в случай че младите водачи също са част от партийния хайлайф и олигархия, “ сподели тя.

Тя обаче добави, че съчетаването на по-млади и по-възрастни претенденти като претенденти може да бъде ползотворно, в случай че претендентите са в положение да отговорят на паниките на гласоподавателите през поколенията.

„ Комбинацията от младо и висше управление или противоположното може да бъде точка на компромис, с цел да се откри най-хубавият метод за пригаждане на разнообразни ползи в обществото или измежду политическия хайлайф. “

Манкур Синага, юрист със седалище в Медан и преподавател по правна нравственос и философия, сподели пред Ал Джазира, че дебатът би трябвало да се основава на проучвания, в случай че гласоподавателите в действителност са загрижени за възрастта.

„ Ако има съществено научно проучване, което е в положение да даде пояснение коя възраст е най-подходяща за заемане на служба, тогава това би трябвало да бъде основата за разискване и разискване на възрастовите ограничавания както законово, по този начин и политически “, сподели той. < /p>

„ В противоположен случай причините, свързани с възрастта на политическите претенденти, постоянно ще се основават на субективизъм и на харесванията и нехаресванията на гласоподавателите и обособените лица. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР