Мечтите се сбъдват само на онези, които са способни да

...
Мечтите се сбъдват само на онези, които са способни да
Коментари Харесай

Новата стена за катерене в СУ „Христо Проданов бе официално открита в навечерието на 40-тата годишнина от подвига на първия българин покорил Еверест

„ Мечтите се сбъдват единствено на тези, които са способни да повярват в себе си. Сбъдват се на такива мощни и целеустремени персони като нашия патрон, карловеца, покорителя на Еверест Христо Проданов. ”, с тези думи на шефа на СУ „ Христо Проданов ” Лука Мачев стартира формалната гала по разкриване на новата стена за катерене, отбелязваща 40-тата годишнина от подвига на първия българин покорил връх Еверест. Мачев акцентира, че построяването на стената се трансформира в социална идея, зад която застанаха доста карловци. „ Тя получи поддръжката на Министерството на младежта и спорта, Общинския съвет и управата на община Карлово. Затова тази стена с изключение на, че е издигната в чест на Христо Проданов, тя въплъщава волята на всеки, който желае да твори положително и да съгражда в интерес на поколенията, съхранявайки българската памет. ” посочи шефа на СУ „ Христо Проданов ”.

Стойността на оборудването с прилежащата инфраструктура и екипировки е 89 хиляди лв.. По самодейност на Училищното настоятелство беше извършена благотворителна акция, посредством която бяха събрани 20 хиляди лв.. Останалата част от средствата беше обезпечена посредством единственият състезателен клуб по катерене в Карлово – „ Диамант ”, който поддържа концепцията и сполучливо кандидатства пред Министерството на младежта и спорта. Новата стена е с приблизителна височина 7 м. и дължина 10 м.

На церемонията участваха кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов, членове на общинския съвет, донори, националният представител Иван Ченчев, някогашният министър на младежта и спорта доцент Димитър Илиев и някогашният състезателен заместник-министър проф. Даниела Дашева.

Д-р Емил Кабаиванов подсети, че Христо Проданов беше водач, който ще остане образец за тези, които помнят това време и за тези, които четат за случилото се през 1984 година. „ Изкачването на Христо Проданов не е уединен акт. Той е част от един екип, от един тим. Така се случи и в този момент. Реализирането на тази самодейност потвърждава, че една цел, изключително когато е по-голяма, се реализира единствено когато има единодушие, когато има екип, когато има битка, когато има храброст и смелост. ”, акцентира доктор Кабаиванов. На собствен ред някогашният министър на младежта и спорта доцент Димитър Илиев, в чиито мандат бяха отпуснати средствата, прикани присъстващите деца и младежи да изкачват своите върхове, да се целят постоянно високо тъй като е доста по-удовлетворяващо, когато се реализиран сложните неща.

Кулминацията на церемонията настъпи, когато при осъществяване на националния химн пада завесата покрила оборудването, в този миг 10 годишна ученичка се покатери по стената с цел да сложи българското знаме на най-високата точка.

Христо Проданов е 13-ят човек в света, успял да стигне до върха на 20.04.1984 година и 1-ят в света постигнал това без кислороден уред. Той е избрал най – трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, именуван още „ Жестокия път ”. Проданов изкачва върха от базовия лагер за 33 дни – връх за този маршрут. Освен това е 1-ят човек, изкачил Еверест още през април (твърде рано за нормалните офанзиви на върха) и 4-ят направил това самичък. Проданов умира при спускането от върха на 21 април.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР