Мечката Свобода от варненския зоопарк празнува днес своя 32-ри рожден

...
Мечката Свобода от варненския зоопарк празнува днес своя 32-ри рожден
Коментари Харесай

Мечката Свобода от зоопарка във Варна навърши 32 г. насън

Мечката Свобода от варненския зоопарк чества през днешния ден своя 32-ри рожден ден, заяви за „ Фокус " шефът на зоокъта в морския град Иванка Стоянова. Тя добави, че мецаната сега спи зимен сън, само че все пак от зоологическата градина няма да пропуснат да й приготвят изненада. Тя уточни, че във " Facebook " страницата на парка се е провела игра, в която участниците е трябвало да познаят възрастта на Свобода.

„ Единственото животно в зоопарка, което спи зимен сън е мечката Свобода. Обикновено мечките заспиват зимен сън през ноември, само че в случай че са натрупали задоволително ресурси, могат да заспят и по-рано. Днес мечката Свобода чества и своя 32-ри рожден ден ", сподели още Стоянова.

Тя означи, че през зимата, когато температурата спада и храната е нищожна, някои животни спят зимен сън, с цел да преживеят по-суровите условия на този сезон.

„ Зимният сън е положение на покой, в което телесната температура на животните спада до равнището на обкръжението им и метаболизмът им се забавя сензитивно. Такива са някои дребни бозайници - гризачи, прилепи, насекомоядни, катерица и други

Други животни изпадат в заспалост (почиват), с цел да устоят суровите зимни условия на живот. През лятото те натрупат мазнини,с които оцеляват през зимата. Тяхната температура не спада сензитивно и те могат да се разсънят бързо. Но с помощта на неподвижността, животните пестят огромни количества сила. Такива са язовецът и кафявата мечка.

През пролетта зимуващите животни възобновяват естествения си живот, като множеството от тях излизат от летаргията с на половина понижено тегло ", сподели в умозаключение шефът на зоопарка в морската столица.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР