MBS на Саудитска Арабия иска повече от мир на своята среща на върха в Украйна

...
Бележка на редактора: Версия на тази история се появява в
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Версия на тази история се появява в бюлетина на CNN Meanwhile в Близкия изток, три пъти седмично разглеждане на най-големите истории в региона.

Древният пристанищен град на Червено море в Саудитска Арабия Джеда, който се задушава в жегата на най-горещото лято в историята, не е очевидният избор за охлаждане на най-ожесточения конфликт в света, който в момента бушува в Украйна.

И все пак, чакащият крал на пустинното кралство, престолонаследникът Мохамед бин Салман – накратко MBS – смята, че може да помогне. Миналата есен той участва в освобождаването на западни наемници, заловени от руските сили, докато се бият в Украйна. Сега той е домакин на среща на върха за обсъждане на мира в страната.

Украински официални лица казват, че мястото е благо за тях, „което напълно унищожава наратива на Русия“, че Украйна се подкрепя само от „страните от колективния Запад“. Те очакват да бъдат представени около 40 нации, включително САЩ и Индия.

В дните преди срещата украинците изложиха намерението си. „Нашата цел в Саудитска Арабия е да разработим единна визия за формулата и да изработим възможностите за провеждане на бъдещата среща на върха за глобален мир“, казаха те, имайки предвид мирния план на Украйна.

Това, че Москва само ще „наблюдава“ и няма да присъства, рискува срещата на върха да се превърне в пустинна снежинка, за момент страхотна и вдъхновяваща, но мига и я няма.

Въпреки това украинските официални лица възлагат надежди на това „да обедини света около Украйна“. Белият дом изпраща съветник по националната сигурност Джейк Съливан.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР