Мазнините са неизменна част от готвенето - независимо какво и

...
Мазнините са неизменна част от готвенето - независимо какво и
Коментари Харесай

Мазнините за готвене - коя е най-здравословната

Мазнините са неизменима част от готвенето - без значение какво и по какъв начин обичаме да подготвяме, без тях просто не може. Те всички са богати на калории и мазнини, само че методът, по който въздействат на организма, може да се разграничава доста. Затова би трябвало деликатно да вършим своя избор. Особено на фона на огромното многообразие, което към този момент се предлага на пазара.
 Гхи масло - най-чистата и потребна лой, от която се нуждаем
Коя е най-чистата лой, от която само се нуждаем

Само най-хубавото

Всички търсим здравословните други възможности, а с цел да ги намерим, би трябвало да сме наясно с главните характерности на най-често използваните мазнини, както и с това за кои процеси на термична обработка са подобаващи и за кои - не.

Кокосово масло

То има над 90% наличие на наситени мазнини. В последните години закупи славата на суперхрана заради обстоятелството, че е малко евентуално тялото ни да го складира под формата на мазнини - по-скоро ще го изразходва като сила. Но учени от Харвард не престават да са на мнение, че то си е " чиста отрова ".

Причината за това изказване е, че потреблението на прекомерно много наситени мазнини (20 г дневно за дамите и 30 г за мъжете води до повишение на холестерола, а това усилва съществено риска от сърдечно-съдови болести.

Затова те са на мнение, че не е по-специално и по-полезно от останалите мазнини и сигурно не трябва да прекаляваме с него. А още по-добрият вид е да изберем различен тип олио или масло, богато на ненаситени мазнини като Омега-3 и Омега-6, които потвърдено понижават холестерола. 
 Снимка 341351

Маслиново масло

, извършено от учени от университета Харвард, което включва и 24-годишно наблюдаване, потвърждава, че хората, които употребяват маслиново масло в огромни количества, имат 15% по-нисък риск от сърдечно-съдови болести. Ползите от тази лой идват най-много от мононенаситените мастни киселини, които съдържат витамини, минерали, полифеноли и други потребни за организма субстанции.

Идеята обаче е не просто да прибавим маслиновото масло към питателните си привички, а да сменяем с него другите, не толкоз потребни мазнини. Не от през вчерашния ден и от през днешния ден маслиновото масло е считано за най-полезната лой, която може да използваме. Освен това различни изследвания го свързват с понижен риск от оксидативен стрес, диабет вид 2, невродегенеративни болести, тревога, меланхолия и нарушавания в чревния микробиом.

Маслиновото масло е водещата съставна част и на по този начин известната Средиземноморска диета, която е елементарен и ефикасен метод да се грижим за здравето си без недояждане. И постоянно е добре да залагаме на екстра върджин разновидностите, тъй като в тях всичко потребни субстанции са непокътнати в най-чист тип и без спомагателна обработка. То е най-полезно и когато не го подлагаме на термична обработка, само че даже и да го вършим, изгодите от него остават, само че вреди не се следят. 
 Снимка 628622

Масло от авокадо

То е една относително нова лой на пазара, която бързо набира почитатели. Основното му преимущество е високото наличие на фитохимикали и олеинова киселина. Произвежда се по подобен метод като маслиновото масло, което помага да се запазят потребните субстанции.

Затова двата типа мазнини са взаимозаменяеми. Ползите също се припокриват - по-нисък риск от инфаркт, инсулт, диабет, инсулинова устойчивост и чернодробни болести, които не са свързани с консумация на алкохол.
 Снимка 657198

Сусамово масло

То се създава от сусамови семки, които са богати на витамини, минерали, протеин и фибри. Не са правени много изследвания, свързани с изгодите от потреблението му, само че се счита, че усъвършенства някои биомаркери като глюкоза, както и равнищата на кръвното налягане, написа BBC.

Рапично масло

То има по-скоро лоша популярност и се свързва с генно модифицираните насаждения. Но тази лой има и позитивна страна - високо наличие на мононенаситени и полиненаситени, измежду които и олеинова киселина, както и ниско наличие на наситени мазнини. 
 Зехтин за млад мозък и като предварителна защита на деменцията
Зехтинът - зложелател на деменцията

Как и по какъв брой да го консумираме

Според разнообразни проучвания, рапичното масло понижава риска от развиване на диабет вид 2. Други учени обаче откриват, че честата му консумация може да докара до повишаване на тежестта. Затова рекомендацията още веднъж е по-скоро да заложим на по-здравословните други възможности като маслиновото масло, което си остава най-полезното.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР