Майстори на художествени занаяти от Пловдив призовават за предстоящия празник

...
Майстори на художествени занаяти от Пловдив призовават за предстоящия празник
Коментари Харесай

Майстори от Пловдив съхраняват традициите в изработката на мартеници

Майстори на художествени занаяти от Пловдив приканват за идния празник - 1-ви март, да изберем ръчно направените български мартеници. Така, съгласно представителите на Занаятчийската камара, ще подкрепим родната стопанска система. Те са безапелационни, че акцията на Българска национална телевизия 2 " Купувам българско " би трябвало да прерасне в национална, а изборът за потребителите да бъде въпрос на идея.

Пловдив

За да открият новото изложбено пространство на Занаятчийската камара в Пловдив, 10 майстори показаха сътворените от тях мартеници. Сред създателите е и Елена Драмова, която от 25 години неуморно основава мартеници, спазвайки и надграждайки традициите.
Елена Драмова - занаятчия на живописен текстил: " Най-добре е да бъде направена от естествени материали. Това несъмнено в тези, които виждаме импорт, те са една такава реплика, която някъде минава рамките и влиза в цялостен кич. "
Обяснява, че творбите ѝ са пресукани с жива вълна, а съгласно традициите в другите краища на страната, конците могат да бъдат оцветени в бяло и синьо, зелено и оранжево, които са били главните цветове за направа на облеклата в предишното.
Елена Драмова - занаятчия на живописен текстил: " Има тук с плъст, има техниката кене, има плетени на една кука. "
Според Занаятчийската камара традицията се съхранява, като се развива, само че постоянно би трябвало да се съблюдават и избрани правила на направа.
Тони Симидчиева - ръководител на Занаятчийската камара в Пловдив: " Аз съм признателна на Българска национална телевизия, че е прегърнала тази идея, тъй като интензивно работят в това да наложат българското, и считам, че тази идея би трябвало да бъде общобългарска. "
Така съгласно представителите на Занаятчийската камара ще подкрепим българската стопанска система, част от която са и родните занаятчии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР