Майкрософт (Microsoft) е в преговори да инвестира 10 милиарда долара

...
Майкрософт (Microsoft) е в преговори да инвестира 10 милиарда долара
Коментари Харесай

Майкрософт планира мащабна инвестиция в изкуствен интелект

" Майкрософт " (Microsoft) е в договаряния да влага 10 милиарда $ в компанията " Оупън Ей Ай " (OpenAI), създала чат робота " ЧатДжиПиТи " (ChatGPT), съобщи Ройтерс, като цитира осведомителния уебсайт " Семафор ".

Ако инвестицията се осъществя, ще вдигне цената на " Оупън Ей Ай " до 29 милиарда $.

Засега " Майкрософт " отхвърля коментар по тематиката, а от " Оупън Ей Ай " не дават отговор на изпратените от Ройтерс въпроси.

Новината демонстрира растящия интерес от страна на софтуерните колоси към фирмите, разработващи изкуствен интелект, който към този момент може да открива неточности в компютърните кодове, да дава отговор на въпроси, като имитира човешка тирада, и даже да реди хайку.

" Майкрософт " влага през 2019 година 1 милиард евро в " Оупън Ей Ай ", която е учредена от Илон Мъск и Сам Олтман. Подразделението на софтуерния колос за облачни услуги обезпечава компютърната мощност, от което се нуждае компанията за изкуствен интелект.

Според " Семафор " " Майкрософт " ще получава 75 на 100 от облагата на " Оупън Ей Ай ", до момента в който си върне първичната вложения. След това колосът ще владее 49 на 100 от компанията, други 49 на 100 ще са в ръцете на други вложители, а 2 на 100 остават в организацията с нестопанска цел, майка на " Оупън Ей Ай ".

Компанията чака облага от 200 милиона $ за 2023 година и към 1 милиард за 2024 година

" Оупън Ей Ай " таксува разработчиците, които употребяват нейната технология, по към 1 пени или малко повече за генериране на текст от 20 000 думи, и по към 2 цента за основаване на облик по писан текст.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР