Майката на морския пехотинец, убит при бомбения атентат в Abbey Gate, казва, че иска пълен отчет за това къде синът й е поел последния си дъх

...
Майката на един от 13-те американски военнослужещи, убити при бомбения
Коментари Харесай

Майката на един от 13-те американски военнослужещи, убити при бомбения атентат в Abbey Gate през 2021 г., настоява за отговори от администрацията на Байдън за смъртта на сина си, като каза в петък, че иска да знае повече за последните му моменти.

„Само точни изявления за това къде е било детето ми по време на бомбардировката, къде е поело последния си дъх – всичко това, нямаме информация за нищо от това“, Алисия Лопес, майка на Cpl. Хънтър Лопес, каза пред Джейк Тапър от CNN в „The Lead“.

Атаката пред летището в Кабул на 26 август 2021 г. дойде дни след хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан, убивайки повече от 180 души, включително 11 морски пехотинци, един санитар от ВМС и един войник.

Администрацията на Байдън се опита през последните дни да почете членове на военните, участващи в изтеглянето на американските войски от страната от САЩ. Но две години по-късно въпросите относно безумното излизане остават и Лопес и други семейства на жертвите на Abbey Gate настояват президентът да поеме отговорност.

„Поискахме истинска отчетност и потвърждаване на историите, които морските пехотинци, които бяха ранени и които бяха там, ни разказаха“, каза Лопес пред Тапър.

Лопес каза, че имуществото на сина й не е върнато на семейството й и исканията й да говори с президента Джо Байдън или служител на администрацията, участващ във вземането на решения по време на оттеглянето, са останали без отговор.

Пентагонът каза в изявление, предоставено на CNN в петък, че „няма съмнение, че семействата Gold Star, които загубиха близки по време на трагичния бомбен атентат в Abbey Gate, са всички американски герои и Министерството на отбраната ще продължи да ги подкрепя и да стои от тях."

„Нищо не може да отнеме болката, която изпитват. Ние сме вечно благодарни за тяхната служба, саможертва и отдадени усилия по време на операцията по евакуация“, каза Крис Мигър, говорител на Министерството на отбраната.

„Второ“, продължи той, „важно е да се отбележи, че нашите командири и военнослужещи на място за евакуацията следваха стриктни и подходящи правила за участие. Това диктуваше обстоятелствата, при които нашите сили можеха да се справят с огромния поток от заплахи, насочени към (международно летище Хамид Карзай в Кабул).“

Оттеглянето на администрацията на Байдън след две десетилетия участие на САЩ във войната беше подложено на огромен контрол от републиканските законодатели, включително тези от влиятелната комисия по външни работи на Камарата на представителите.

Констатациите от прегледа след действието, извършен от Белия дом, публикуван по-рано тази година, обвиняват условията, създадени от администрацията на Тръмп, за хаотичното изтегляне. В преглед на Държавния департамент, публикуван това лято, обаче се казва, че и двете администрации са взели решения, които са имали „сериозни последици“ за сигурността в Афганистан.

На кръгла маса в Конгреса по-рано тази седмица семействата на жертвите на Abbey Gate предложиха емоционални свидетелства за оттеглянето и загубите.

Jaclyn Schmitz, майката на Marine Lance Cpl. Джаред Шмиц каза, че жертвите са били използвани като „пешки в някаква програма“.

„Заслужаваме известна информация и сътрудничество от всички политически партии“, добави тя.

Хейли Брицки, Дженифър Ханслър и Кайли Атууд от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР