Майкъл Блумбърг, бивш кмет на Ню Йорк и настоящ специален

...
Майкъл Блумбърг, бивш кмет на Ню Йорк и настоящ специален
Коментари Харесай

Коментар | Тазгодишната климатична среща на ООН може да е най-важната досега

Майкъл Блумбърг, някогашен кмет на Ню Йорк и сегашен специфичен делегат на Организация на обединените нации, в коментар за европейския Рolitico.
В годината, в която климатът се развихри с невиждана гняв - от ден на ден хора се сблъскват с всекидневната действителност на жеги, пожари, наводнения и суша, дълготрайните задължения, които направляват световните климатични договаряния, в никакъв случай не са били толкоз безполезни. Фокусът на тазгодишната Конференция на Организация на обединените нации за климатичните промени (COP28 в Обединените арабски емирства) не може да бъде 2050 година или 2040 година, нито даже 2035 година Той би трябвало да бъде тук и в този момент, като бъдат контрактувани нови дейности, които значително да понижат излъчванията до 2030 година

Отдавна предизвестявам за климатичните цели, които се слагат за десетилетия напред, защото те служат като опрощение за безучастие и отсрочване. До този миг предупредителният сигнал към този момент би трябвало да свети в алено.
Реклама
Дали ще се случат мрачните прогнози може да зависи от това какво можем да реализираме преди 2030 година Затова обещанията и уговорките, без значение какъв брой дръзки и доброжелателни, не са задоволителни. Трябва да инжектираме битката против климатичните промени с нововъзникнала неотложност, като се фокусираме върху ефикасни способи за ограничение на излъчванията сега.
Обещанията и уговорките, без значение какъв брой дръзки и доброжелателни, не са задоволителни.
Има три основни области, в които можем да реализираме това без нови световни съглашения или голямо количество нови държавни разноски:

Първо, COP28 може да укрепи напъните за заместването на въглищните централи с чиста сила. От 2011 година насам към 70% от въглищните централи в Съединени американски щати са спрели работа, а половината от европейските централи или са затворили, или са на път да го създадат. Ако бързо увеличим възобновимите вложения - изключително в развиващия се свят, където търсенето на сила ще скочи, този прогрес може да се популяризира и на световно ниво. И това ще изисква всевъзможни форми на капитал - публичен, частен и филантропски.

Второ, COP28 би трябвало да се концентрира върху забележителното понижаване на обезлесяването, което ще има главен неотложен резултат върху равнищата на парниковите газове. Страни като Бразилия и Индонезия към този момент демонстрират, че това може да се направи, в случай че съществува политическа воля. Благодарение на мощното екологично водачество на президента Лула да Силва нивото на обезлесяване в Бразилия спадна с над една трета за година, а Индонезия е намалила своето равнище с над две трети след Парижкото климатично съглашение. Сега е време всички страни да се ангажират с преустановяване на обезлесяването до 2030 година - нещо, което ще изисква по-големи финансови потоци от развития към развиващия се свят.
Реклама
Трето, последната опция за тазгодишната климатична среща е най-голяма, макар че получава незадоволително внимание - а точно понижаване на изпускането на метан при производството на нефт и газ. Това също по този начин е региона, в която консенсусът и напредъкът могат да бъдат реализирани най-лесно. Течовете на метан от петролните и газовите кладенци, както и от тръбопроводите в световен мащаб предизвикват съвсем същото стопляне, колкото излъчванията от цялата американска стопанска система.

Добрата вест е, че петролните и газовите компании имат мощен тласък да оказват помощ за решаването на този проблем. Все отново те губят артикул в атмосферата, който другояче щяха да продават на пазара. Затова изчистването на петролния и газовия метан е както проблем, по този начин и опция за всички в снабдителската верига. Но въвеждането на прецизни стандарти за изпускането на метан не е само отговорност на производителите на нефт и газ. Националните държавни управления също би трябвало да упорстват горивата, които създават, внасят и използват, да бъдат сертифицирани с нулево изпускане на метан. За да ускорим този развой и да държим страните виновни за спазването на задачите, ще са нужни също по този начин повече данни и по-голяма бистрота за това къде се случват излъчванията. Всички страни би трябвало да отговорят на апела на тазгодишното управление на COP28 в Обединените арабски емирства за преустановяване на метановите излъчвания в петролния и газовия бранш още това десетилетие.

Тези три благоприятни условия - ускорение на края на въглищната сила, значително разширение на напъните за прекъсване на обезлесяването и преустановяване на приключването на метан, са колкото незабавни, толкоз и постижими. Ако те станат фокус на световните климатични договаряния, COP28 има капацитета да бъде най-важната среща до момента.
Свързани публикации Русия пречи на България да е хазаин на срещата на върха за климата COP29 10 юни 2023, 13:01 Петролен шеф от ОАЕ ще води климатичната среща COP28 в Дубай наесен 12 януари 2023, 16:15
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР