Майка прибра детето си след разходка в столичния Южен парк

...
Майка прибра детето си след разходка в столичния Южен парк
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Видите ли бръшлян, значи е пълно с кърлежи! Ето къде най-често се забиват

Майка прибра детето си след разходка в столичния Южен парк и извади от лицето и ръцете му към 15 кърлежа, а по топката, с която то играло навън, били още десетки. И макар ужасяващата преживелица, това не е върхът. Той се държи от човек, от който са били извадени 92 кърлежа предходната година след посещаване на същия парк. 

Кърлежите са камшик. Имаше интервал от към три седмици, през които настоявах да се пръска против кърлежи. Ак оискат да няма кърлежи, би трябвало да се пръска, когато не вали. А те чакат да почне да вали и тогава пръскат. Чиновници от общината споделят, че било пръскано. Не знам по какъв начин е пръскано - несъмнено някак скрито от жителите, тъй като като се затварят булеварди се подвига заплашителен звук, а пръскането се прави скрито, тъй че никой да не разбере, че е пръскано. След като има 15 кърлежа по лицето и главата на детето, значи там не е пръскано, разяснява пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев. 

Имаме картиране на София, тъй че знаем къде има най-вече кърлежи. А точно в Борисовата градина към тенискортовете, тъй като там има доста буйна растителност и изключително бръшлян. Да знаете, има ли бръшлян някъде, значи има доста кърлежи по земята, изясни той.

 Голям риск са обраслите междублокови пространства и градинкит ев жилищните комплекси, тъй като казуса не са единствено бездомните кучета и котки, само че доста плъхове и мишки по канализациите. Когато има засушаване и няма доста вода в каналите, популацията на мишките и плъховете се усилва доста и се чудя за какво общината не взима ограничения, разяснява той. 

За да не открият на тялото си кърлеж хората, да заобикалят високите треви, за не вървят по тревата. Репелентите са доста потребни и би трябвало да се употребяват. Съветвам майките да пръскат на дребните деца друхите, а не кожата. При по-големите деца може да се пръска кожата. Най-доброто обаче е да няма кърлежи като се коси постоянно и се пръска. След вървене по разходки първо би трябвало да се ревизирате и да знаете един принцип - кърлежът хапе там, където е най-тънка кожата. Това са сгъвките на колената и на ръцете, ингвиналните гънки. Първо там гледайте. Другото е, че някои кърлежи са доста дребни и могат да бъдат сбъркани с бенчица, само че би трябвало да се знае най-важното - до 12 часа от напиването на кърлежа той не е предал инфекцията. Значи колкото по-рано се смъкна кърлежа, толкоз по-добре, разяснява той.

Смятам, че хората сами би трябвало да се научат да си махат кърлежите, тъй като в случай че общината допусне да имаме въшки, по докторите ли ще вървим да ни пощят?  Така е като не си правят работата в точния момент. Не е добре. Ще има доста кърлежи. Ако сте от София и от регион със заразеност от кърлежи над 25% и ви ухапе кърлеж, би трябвало да се вземе еднократно антибиотик, разяснява още професорът. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР