Майка на седмокласничка от София е възмутена от случай от

...
Майка на седмокласничка от София е възмутена от случай от
Коментари Харесай

Майка на седмокласничка обвини МОН в дискриминация

Майка на седмокласничка от София е възмутена от случай от събота, когато щерка ѝ Сара Илиева, известна като " златното момиче в математиката ", не е можела да се яви на Националния кръг на Олимпиадата по химия и запазване на околната среда, защото е била сложена под карантина до 22 март поради контакт с болен от ковид. Лицето, дало позитивна проба, е майката на ученичката.

Според Даниела Илиева нейната щерка не е позволена до олимпиадата поради заповед на Министерството на образованието и науката, издадена на 17 март, в която написа, че възпитаници под карантина не могат да вземат участие в национални кръгове на олимпиади и надпревари. Майката счита, че по отношение на детето ѝ е проявена дискриминация от страна на просветното министерство, съобщи БНР.

Сара Илиева на 13 години е ученичка в 7 клас в частно учебно заведение в София. Спечелила е 109 медала от надпревари по математика, една четвърт от които - интернационалните. Автор е и на две книги от поредицата " Математически трикове ", с които решаването на дилемите става по-лесно. От тази година стартира да се занимава и с химия, по тази причина се явява на двата предварителни кръга на олимпиадата по тази дисциплинираност - общински и регионален, въз основа на което е позволена до Националния кръг.

На 13 март обаче след позитивен тест за COVID-19 на майката на ученичката, момичето попада в десетдневна карантина до 22 март, което не ѝ разрешава да взе участие в олимпиадата. Новината натъжава Сара, тъй като седмокласничката се готвела за Националния кръг на олимпиадата по химия в продължение на значително време.

Учителката по химия на Сара е направила опит за контакт с Министерството на образованието и науката, само че е получила отвод. Майката на Сара търси виновността за случилото се в МОН.

По проблема от Министерството на образованието и науката дават отговор документално на въпросите, сложени от майката на ученичката. От МОН акцентират, че недопускането на възпитаници, сложени под карантина, за присъединяване в олимпиада не съставлява дискриминация, а ограничаващото изискване визира всички карантинирани възпитаници.

От Комисията за отбрана от дискриминация разясняват, че в Закона за отбрана от дискриминация е планувана процедура, която следва да се извърши, с цел да се откри нарушено ли е правото на равно отнасяне. Процедурата може да продължи един, в случай че е належащо и два месеца, само че е належащо Комисията да бъде сезирана с съответна тъжба или сигнал. Затова, показват от институцията, предварителното изложение на позиция от страна на неин член по избрана тематика с изказване за дискриминация нарушава правилото на безпристрастност при вероятно водене на произвеждане в Комисия за защита на конкуренцията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР