Майк Линч - един от най-популярните британски технологични предприемачи, който

...
Майк Линч - един от най-популярните британски технологични предприемачи, който
Коментари Харесай

Защо британският Бил Гейтс е на път да бъде екстрадиран в САЩ?

Майк Линч - един от най-популярните английски софтуерни бизнесмени, който постоянно е именуван “британският Бил Гейтс,” е на път да бъде екстрадиран в Съединени американски щати, където ще бъде съден по обвинявания по отношение на продажбата на неговата компания Autonomy на Hewlett-Packard.

56-годишният Линч продаде своя софтуерен стартъп Autonomy на HP през 2011 година за 11.7 милиарда $, което незабавно го направи един от най-богатите и най-известни създатели на софтуерни компании във Англия.

Офертата на HP беше с 64% по-висока от пазарната цена на Autonomy. Цената на акциите на IT колоса падна с 20% на Уолстрийт в деня, в който договорката беше оповестена, до момента в който книжата на Autonomy нарастнаха с над 70%.

Една година по-късно HP разгласи отписване на активи на стойност 8.8 милиарда $ във връзка със договорката, информирайки, че в резултат на “счетодовни нередности” е платила прекомерно доста за Autonomy, която продаваше бизнес програмен продукт за анализиране на данни.

От HP упрекнаха ръководителите на Autonomy, че са завишили изкуствено приходите на компанията с към 700 млн. $ и заведоха дело за 5 милиарда $. Линч, от своя страна, заведе насрещно дело, което докара до доста заплетена правна борба, която продължава към този момент десетилетие.

Има признаци обаче, че казусът върви към своя край.

В петък английският министър на вътрешните работи Прити Пател утвърди екстрадицията на Линч в Съединени американски щати - ден преди английски съд да отсъди в интерес на HP по гражданско дело против Линч по отношение на обвиняванията, че той е възнамерявал изкуствено да завиши цената Autonomy, преди тя да бъде купена от HP.

HP печели по множеството обвинявания, само че компенсацията ще е доста по-малко от желаните от компанията 5 милиарда $.

Линч няма да е първият чиновник на Autonomy, против който ще бъдат повдигнати обвинявания в Съединени американски щати. През май 2019 година някогашният основен финансов шеф Сушован Хюсеин беше упрекнат в машинация и наказан на пет години затвор.

Говорител на HP е декларирал, че компанията е удовлетворена от решението на съда и че Линч и Хюсеин са измамили и целеустремено са подвели пазарите и Hewlett-Packard.

Адвокатите на Линч възнамеряват да апелират решенията, а процесът може да отнеме 12 месеца. Ако не завоюва обжалването обаче, Линч е застрашен от до 20 години затвор.

След като отписа три четвърти от цената на Autonomy, HP продаде каквото беше останало от нея на английската компания Micro Focus през септември 2016 година като част от договорка на стойност 8.8 милиарда $, която включваше и други бизнес поделения на щатската компания.

“Тъжно е това, което се случи в последна сметка,” съобщи Линч по време на софтуерна конференция през 2016 година “Според английския модел няма по какъв начин да се спре придобиване. Затова, когато Hewlett Packard се появиха и желаеха да създадат оферта, ние не можехме да ги спрем.”

“Проблемът е, че в седмицата след сключването на договорката управлението на HP беше уволнено, като след тях остана една хардуерна група, която ни наричаше доведеното дете. Цялото схващане на умните, софтуерни хора към този момент го нямаше”, добавя той.

След продажбата на Autonomy Линч основава Invoke Capital - компания за рисков капитал, която влага в европейски софтуерни стартъпи, като Darktrace и Sophia Genetics.

В последните няколко години Линч ограничи обществените си изяви. Той напусна борда на шефовете на Darktrace и към този момент не е консултант на английското държавно управление.

Освен със правосъдните борби, Линч има и няколко занимания, с които се занимава. В изявление от 2016 година предприемачът съобщи, че прекарва доста време в проучването и развъждане на редки животни, като породата говеда Червено безрого в дома си в Съфолк, Англия.

“Отглеждам редки породи,” споделя Линч в изявление за LeadersIn. “Имам крави, които изчезват през 40-те години на предишния век и свине, които никой не е отглеждал от Средновековието и те не разполагат с никакви артикули на Apple.”

Скромен генезис

Линч е роден в покрайнините на Лондон в Есекс през 1965 година и има релативно непретенциозен генезис. Неговата майка е била здравна сестра, а татко му пожарникар.

Линч е казвал, че татко му е съжалявал, че не е имал опцията да учи в университет. “Той осъзнаваше значимостта на образованието и това беше нещо, което се ценеше в нашия дом,” споделя Линч.

На 11-годишна възраст Линч печели стипендия, с цел да учи в влиятелното училише Банкрофт, което през днешния ден таксува учениците, които не са със стипендия, по 19 761 паунда (26 569 долара) на година. В учебно заведение той бил разпален по музиката и взел участие в джаз група.

След това Линч се записва в влиятелния Кеймбриджки университет, където учи естествени науки и се концентрира върху сфери, които включват електроника, математика и билогия. След като приключва бакалавърската си степен, Линч записва докторантура по връзки.

В края на 80-те години, откакто завършва с образованието, Линч основава компания на име Lynett Systems Ltd, която проектирала и произвеждала аудио артикули за музикалната промишленост. Един от продуктите бил семплер за компютрите Atari ST, прочут като Lynex. След това компанията пуска семплера ADAS за Atari, Mac и лични компютри.

Няколко години по-късно, при започване на 90-те години, Линч основава компанията за различаване на пръстови отпечатъци на име Cambridge Neurodynamics, като измежду клиентите й била и полицията на Йоркшир.

Неговият огромен пробив обаче идва с Autonomy, която той основава през 1996 година дружно с Дейвид Табизел и Ричард Гоунт, като отделена компания от Cambridge Neurodynamics.

Autonomy, която се разраства до една от най-големите английски софтуерни компании, стартира с стартирането на виртуално куче, което е проектирано да приема команди и да оказва помощ на хората да ръководят информация, до момента в който сърфират в интернет.

Виртуалното куче, което е основано на хрътката на Линч, се оказва доста огромен триумф измежду фирмите, доста от които заплащат за достъп до технологията. Това, дружно с обстоятелството, че на пазара се появяват от ден на ден безвъзмездни потребителски артикули, убеждава Линч да се концентрира върху корпоративните клиенти. Това се оказва основно стратегическо решение, което му се отплаща.

Софтуерът на Autonomy е рекламиран като артикул, който може да оказва помощ на чиновниците да извличат смисъл от несистематизирана информация.

След като в началото излиза на борсата Easdaq в Брюксел през 1998 година, Autonomy листва свои акции и на нюйоркската Nasdaq и на Лондонската фондова борса през 2000 година

Компанията претърпява цялостния взрив и последвалото пръсване на дотком балона.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР