Майчиният език е онази ценност, без която няма как да

...
Майчиният език е онази ценност, без която няма как да
Коментари Харесай

Хасан Азис: Чрез майчиния си език подържаме нашите традиции

„ Майчиният език е онази полезност, без която няма по какъв начин да надграждаме нашата ценностна система. Без обръщането на внимание към майчиния език, няма по какъв начин да приказваме за приемливост, идентичност и за разнообразие ”.

``
реклама

Това съобщи зам.-председателят на Движение за права и свободи и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис в Международния ден на майчиния език – 21 февруари, написа " Хасково.нет ". Той акцентира, че отбелязването му не е единствено един празник, той е един знак, вик към ръководещите и институциите, които би трябвало да обезпечат тези условия, в които общностите да развиват и обогатяват майчиния си език. „ Чрез майчиния си език и положителното му проучване, ние поддържаме живи нашите обичаи, благосъстоянието на нашата история. Поставяме един мост от предишното, през сегашното, към бъдещото, за едно по-толерантно, богато и проспериращо общество ”, съобщи инж. Хасан Азис. С празничен концерт, общините Ардино, Кърджали, Кирково, Крумовград, Момчилград, Джебел и Черноочене означиха 21 февруари - Международен ден на майчиния език и езиковото разнообразие. Събитието се организира в Дома на културата в Кърджали и се трансформира в празник на многоезичието и културното разнообразие.Честването почетоха още националният представител от Движение за права и свободи Адлен Шевкед, регионалният водач на Младежко Движение за права и свободи Байрам Байрам, някогашният основен мюфтия Фикри Сали.Тук бяха още, кметове на общини, ръководители на Общински препоръки,, ръководители на Женските сдружения, ръководители на Общинските организации на Младежко Движение за права и свободи, културни дейци, учители по турски език, доста жители.

Тази година, специфични посетители на честването бе женският хор „ Зюбейде Ханъм Ата “ от Призрен, Косово. Те бяха поканени от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. Ръководителя на групата Бирсен Гота съобщи, че за първи път идват в Кърджали и са мощно впечатлени от гостоприемството на домакините.Тя подари на кърджалийския градоначалник порцеланова паница с лика на групата. От своя страна, кметът инж. Хасан Азис подари на Бирсен Гота неповторима картина. Двете страни си дадоха обещание да продължат съдействието и в бъдеще.

В празничната стратегия с рецитал, танц, скеч или музикално осъществяване се включиха всички седем общини от региона. Организатор на проявата бе Областният съвет на Движение за права и свободи.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР