Мая Манолова внася подписка с искания в Народното събрание. От

...
Мая Манолова внася подписка с искания в Народното събрание. От
Коментари Харесай

Мая Манолова внася подписка с искания в НС

Мая Манолова внася подписка с претенции в Народното събрание. От " Изправи се, България” упорстват държавното управление да извърши пет задания с актуализацията на бюджета.

Петте задания, която тя формулира са: повишение на минималната заплата и заплатите в обществения бранш с размера на инфлацията от 15,6%, увеличение на пенсиите с 21% и преизчисляването им на база застрахователен приход за 2021г, поддръжка за енергийно бедните у нас, които са 60% от популацията, таван на цените на горивата на равнищата от декември 2021г. и поддръжка за целеви групи: самотни майки, хора с увреждания, аграрни производители.

Първото искане на обществената партия е за нарастване на минималната заплата и приходите в обществения бранш с % на инфлацията – с 15,6%, тъй като сега за работещите небогати на минимална заплата от 710лв в джобовете на хората стигат едвам 550лв. Същевременно издръжката на живот, избрана от единия от националните синдикати е 1220лв на месец. От новата партия са пресметнали, че работещите небогати у нас към този момент са 700 хиляди и техните приходи не са пипани, както и на хората в обществената сфера – учени, обществени служащи, чиновници в културни институти…

" Пенсионерите ще бъдат излъгани за повторно с актуализацията на бюджета. Увеличението на пенсиите по формулата, препоръчана от държавното управление и гласувана в комисиите, ще докара до растеж от под 10% на приходите на пенсионерите, а за минималната – 8,6%. " - пресметна Мая Манолова. По думите ѝ в това време оптималната пенсия от 1500лв ще стане 2500лв от 1 юли и 3400лв от 1 октомври.

" Тоест, оптималната пенсия се усилва двойно, минималната с 8.5%. Добре ли е по този начин? " – попита реторично Манолова и разяснява, че нито е добре, нито е заслужено.

Според нея втората машинация ще бъде през октомври, когато вместо да преизчисление на пенсиите за всички пенсионери, ръководещите ще употребяват модифицирано швейцарското предписание, с цел да се усилят пенсиите на едвам 715 хиляди пенсионери. Останалите няма да получат никакъв растеж на приходите.

" Затова настояваме държавното управление да си извърши уговорката – в този момент пенсиите да се покачат с 21%, колкото заблуждаваха хората, а от 1 октомври да преизчислят пенсиите на база застрахователен приход през 2021г. " – бяха безапелационни от Изправи се България.

От обществената партия подчертаха, че те единствени вземат участие във всички публични разисквания в КЕВР и предизвестиха, че потребителите няма да могат да заплащат сметките си: парното ще се увеличи с 40%, водата с 45%, за Разград оферират 5,30лв/м3 вода, токът с 5%, а природният газ скочи 3 пъти. Въпреки това за тематиката не се приказва и няма даже една писмен знак в актуализацията на бюджета. Изправи се България настояха Народното събрание да вкара понятието енергийна беднотия и да дават на енергийно бедните, които са към 60% от популацията, задоволително поддръжка.

От обществената групировка предизвестиха, че замислените две цени за тока, парното и водата ще ударят тъкмо нискодоходните групи и ще поддържат високодоходните. Предложенията на КЕВР са за 200 КВт/ч на месец по-ниската цена за сила на българските семейства.

" Това значи крушки и вероятно пералня един път седмично. А за хората, които заплащат парно ниската цена няма да стигне дори за сметката за сградна апаратура. Това ще бъде същински грабеж за нискодоходните групи. " – пресметнаха от Изправи се България.

Мая Манолова прикани Народното събрание да внесе план за решение, с което да наложи таван на цените на горивата – на бензина и на дизела. Точно както е направено и в Унгария, която е другата страна употребяваща съветски нефт. По думите ѝ цените над тези през декември 2021г. са спекулативни, тъй като не се е повишила нито цената на уралския нефт, нито токът спрямо м. декември, нито акциза, нито Данък добавена стойност, нито заплатите на работещите. Няма никаква пояснение за какво у нас без да се покачва никоя от съставените елементи за бензина и дизела, горивата нарастнаха с 1 лв/л.

" Абсолютно спекулативно Лукойл Нефтохим поддържа изкуствено висока цена на бензина и на дизела. Българския е единствената страна с изход на море, която със застъпничеството на българското държавно управление, продължава да има европейско позволение да внася съветски нефт. Лукойл Нефтохим работи на 100% с уралски нефт, чиято цена не е мръдната от декември и се движи в параметри към 70$. Петролът вид брент се е повишил от 60 на 120$, което обуславя повишението на цените на бензина и на дизела в други европейски страни, само че не и в България. " – беше безапелационна госпожа Манолова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР